Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online
Zobacz dzisiejsze dyskusje →
Witam. Mam do was jedno nurtujące mnie pytanie od dłuższego czasu. Chciałbym się zajmować sprzedażą różnych dóbr osiągniętych po przez grania w gry. I mam następujące pytania. Czy muszę mieć zarejestrowaną firmę? Jeżeli tak to co zrobić gdy jestem nieletni i nie mogę założyć firmy? Jakie są konsekwencje prowadzenia sprzedaży bez firmy? Co z kwestią płacenia podatków? Prosiłbym o odpowiedzi poparte jakimiś przykładami
Rodzic moze zalozyc firme i ty mozesz zarabiac Najlepiej jak ma umowe o prace , wtedy zmniejszaja sie koszty prowadzenia firmy poniewaz nie musi placic skladki na zus. Jedyny koszt prowadzenia wtedy firmy to jakies 200 zl + oplacenie podatkow od zarobkow.
Niestety nawet jeśli pracuje na umowe o prace to z tytułu działalności gospodarczej musi opłacać składke zdrowotną podwójnie.
Co do konsekwencji to oczywiście konkurencja może złożyć donos do skarbówki, więc lepiej nie ryzykuj jesli chcesz to robic regularnie.
Słyszałem, że jeżeli ZUS jest opłacony i ktoś pracuję właśnie w oparciu Umowy o pracę to nie musi żadnych składek płacić. No ale mimo wszystko żaden z rodziców na taki interes mi firmy nie założy gdyż mają oni swoje zdanie na ten temat i nie dadzą się przekonać, że jednak są z tego korzyści :/
Jest możliwość, ale ta możliwość jest nielegalna. Jeśli będziesz tworzył komuś konkurencje to możliwe że nie pozwolą oni sobie aby ktoś kto nie rozlicza się i nie płaci składek zgarniał im klientów i skończy się na donosie.
Temat dotyczy sprzedaży ciągłej w celu regularnego zarobku.
Telefon mozesz sobie normalnie odsprzedać... Jeśli posiadasz go dłużej niż 6 miesięcy to nie musisz nawet od tego odprowadzać podatku.