Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online
Zobacz dzisiejsze dyskusje →
Jestem samoukiem, opanowywanie różnych programów przychodzi mi dosyć łatwo i tak się zastanawiam czego się nauczyć żeby znaleźć zatrudnienie bez problemu. Dodam że nie jestem już zbyt młody, bo 45 lat ale siedzę przy komputerach od czasów commodore 64.
W tej chwili mam opanowane:
- Corel Draw
- Lightroom (moje hobby to fotografia)
- Browser Automation Studio (tworzenie botów)
- w miarę Photoshop
- Excel
- Scrapebox, Xrumer
Myślałem o nauce AutoCad ale bez certyfikatów i tak mnie chyba nikt na ładne oczy nie przyjmie do roboty. Na powyższe programy też nie mam żadnych certyfikatów, poza Corel Draw na którym pracowałem 5 lat na etacie
RE: Jaki program opanować żeby mieć dużo ofert pracy?
Jeżeli faktycznie chcesz dalej rozwijać się w kierunku grafiki, to najlepiej patrzeć po ofertach pracy dla grafika, jakich programów najczęściej wymagają. Zazwyczaj jest to Illustrator, Photoshop lub pokrewne. No i zawsze warto poszukać sobie pozaetatowych zleceń i zbudować porządne portfolio. (Z tym mogę pomóc)
Jeśli chodzi o inne typy programów, to tak naprawdę wszystko zależy od tego, co chcesz robić. Bo nie ma sensu uczyć się nie wiadomo czego i z każdej dziedziny, bo na pewno w jednej pracy nie będziesz korzystał z większości narzędzi i programów. Teraz lepiej pracodawcy patrzą na osoby wyspecjalizowane w jednej dziedzinie z ogólnym pojęciem dziedzin dookoła, tak mi się przynajmniej zdaje.
Tak jak koledzy wyżej napisali jeśli chcesz iść w grafikę są to podstawy. Gdy te programy opanujesz, najlepiej z początku oferować swoje usługi za przysłowiowego grosza, byle nabrać doświadczenia i mieć jakieś projekty w swoim portfolio. Z tym albo łapiesz się do jakiejś firmy na staż co myślę może być trudne w twoim wieku lub działasz jako freelancer. Według mnie nie jednego "złotego" programu, który otworzył by ci drogę do rynku pracy nie ma. Musisz mieć ogólną widzę w danej dziedzinie, żeby znaleźć pracę ale to tylko kwestia chęci
Na pewno nie rób nic za pół darmo do portfolio komuś. Nie masz czym się pochwalić to rób dla sobie za darmo, ale nie dla kogoś. Wtedy zbudujesz sobie dobre folio i sam nauczysz się kreatywności większej.
(22-01-2023 23:33)krypto_nim napisał(a): nie lepiej być mega specjalistą w jednym programie niz "mieć opanowane" dziesięć?
Aby to miało sens program musiałby być niszowy i używany w firmach. Aktualnie liczy się wiedza z obsługi szerokiego oprogramowania. To tak samo jak byś chciał pracować w IT twierdząc, że ogarniasz tylko pakiet Office.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 23-01-2023 07:30 przez bartas993.)
(22-01-2023 23:33)krypto_nim napisał(a): nie lepiej być mega specjalistą w jednym programie niz "mieć opanowane" dziesięć?
Jeżeli nie jest to autocad albo spice to raczej nie, ja w pracy używam dziesiątek programów i znajomość jednego, dwóch czy nawet pięciu to by było za mało.
Teraz to warto zacząć się zastanawiać ile z tych kompetencji będzie wykonywał w oka mgnieniu chatGPT w wersji 4, 5, 6, itd. Rynek pracy zmieni się kompletnie na przestrzeni kolejnych 5-10 lat.
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 04-05-2023 13:41 przez Dr Piotr.)