Cytat:Sensowna marże dealera widać dopiero od sztabek 50 gramowych gdzie na dzień dzisiejszy 1 gram kruszcu oscyluje w kwocie 205~zł kupując ten sam gram jako sztabkę płacisz ponad polowe więcej..
1 gramowa sztabka złota = 230 zł (w certipacku) więc do połowy daleko
Cytat:przy gramowych sztabkach już przy zakupie tracisz kilkadziesiąt procent i raczej ciężko mówić o lokacji kapitału przy tak nieopłacalnej niewielkiej ilości.
Dlatego najpierw skupiam się na srebrze, które wymienię na złoto gdy wskaźnik gold/silver ratio osiągnie zadowalający poziom, bo na chwilę obecną to aż 94,5.
50 gram złota to tylko około 10000 złotych, po ludzku nie stać mnie na taki zakup

Stąd też lokuje swoje pieniążki małymi porcjami, przez co też postanowiłem rozpocząć zabawę z kanałem YouTube.
W pierwszym wpisie zaznaczyłem że chcę zabezpieczyć część kapitału przed inflacją, właśnie w metalach szlachetnych. Częścią ze swoich produktów będę również obracać, zauważ jaka rozbieżność cenowa występuje pomiędzy dealerami kruszców, a serwisami aukcyjnymi. No i jakie jest zainteresowanie tego typu produktami.
Kończąc już, każda inwestycja to swego rodzaju spekulacja. Tak jest i w tym przypadku. Liczę na to, że w przyszłości srebro podrożeje o te parę $$, wtedy ja będę mieć swoje 5 minut i zarobię na swojej inwestycji.