![]() |
Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabiam.com (/Forum-Zarabiam-com-166) +--- Dział: Dziennik Pracy (/Forum-Dziennik-Pracy-352) +--- Wątek: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) (/Temat-Metale-szlachetne-oszczedzanie-poprzez-inwestowanie-166739) |
Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - comanche - 29-02-2020 13:00 Dziennik inwestycyjny "Inwestor Amator" - złoto i srebro"
Tytułem wstępu chciałbym się przywitać i krótko streścić co tu będzie się pojawiać. Nie przedłużając już - zaczynamy! Na początku obecnego roku zastanawiałem się jak zabezpieczyć swoje pieniądze przed samym sobą. Pewnie zastanawiacie się o co mi dokładnie chodzi? Większość ludzi na pewno była w sytuacji, że z końcem miesiąca trzeba było pożyczyć sobie stówkę czy też dwie od samego siebie - z puli oszczędności. Jaki jest procent ludzi, który odda to z powrotem na tą kupkę? Pożycza się łatwo, gorzej oddawać, a w szczególności samemu sobie. Stąd też narodził się mój pomysł inwestycji w metale szlachetne. Będę tym samym spełniać dwie potrzeby: 1. Potrzeba oszczędzania - co miesiąc pewna kwota będzie zabezpieczana przed inflacją. Będzie to taka inwestycja na przyszłość. Horyzont czasu o jakim myślę to wstępnie 10 lat. 2. Potrzeba konsumpcji - nie ma to jak oszczędzanie, odkładanie pieniędzy poprzez nabycie przedmiotu ładnego i namacalnego ![]() Inwestycja gotówki: Ilość srebra: około 72 gramy (nie wliczam w to junk silver które miałem zakopane gdzieś w szufladzie) Ilość złota: 1 gram Łącznie zainwestowane: 301,51 zł. Czekam na paczkę o wartości 358,14 zł. Gdy przesyłka do mnie dotrze, wtedy doliczę tą kwotę do zainwestowanych pieniędzy, a także ilość uncji do mojej inwestycji. Kanał YouTube: Z początkiem lutego postanowiłem zacząć nagrywać swoje inwestycje w metale szlachetne. Jest to dla mnie dodatkowa motywacja do pracy. Jeśli chodzi o serwis YouTube, to przedstawia się to następująco: Ilość filmów: 5 Ilość subskrypcji: 19 Wyświetlenia łącznie: 653 Czas oglądania kanału (godziny): 15,1 To póki co byłoby na tyle, co jakiś czas postaram się raportować swoje poczynania na rynku metali szlachetnych. Zachęcam do śledzenia dziennika i dyskusji ![]() RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - Gravitronik - 29-02-2020 13:13 Po jakich cenach kupujesz te metale? Pytam, bo co do zasady nie opłaca się inwestować kilkuset złotych, bo to oznacza, że kupujesz niewielkie części, a przy gramówkach złota czy jednouncjówkach srebra płacisz w większości za premium i masz ogromną różnicę w porównaniu do ceny rynkowej. RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - comanche - 29-02-2020 13:27 Stąd wspomniałem o długim horyzoncie inwestycji. Cena kruszcu jest zmienna, raz taniej, raz drożej. Wolę skupować mniejsze ilości w perspektywie lat, niż wkładać w mniejszą ilość transakcji duża kwotę. Metal staram się skupować jak najbliżej ceny spot. Pamiętajmy o monetach z wysoką premią, które są najczęściej bite w nakładzie limitowanym. Po wyczerpaniu nakładu premia takiej monety rośnie, a co za tym idzie zarabiamy. Zresztą od marca, allegro po 7 latach przerwy wprowadza ponownie legalny handel metalami szlachetnymi. Jak wiadomo ludzie mają ogromną skłonność do przepłacania. Na przykładzie jednej monety (nie wymówię jej nazwy) zaobserwowałem, że cena u dilera to około 95 złotych. Na allegro na pęczki tego produktu schodzi po cenie 110 - 130 złotych. Część mojej inwestycji będzie odkładana długoterminowo, ale częścią na pewno będę obracać, w celu pomnożenia zysków ![]() RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - Admin - 02-03-2020 06:13 Jak możesz mówić ze chcesz kupić najbliżej ceny spot i traktujesz to jako inwestycje skoro kupujesz tak niewielka gramature, przy gramowych sztabkach już przy zakupie tracisz kilkadziesiąt procent i raczej ciężko mówić o lokacji kapitału przy tak nieopłacalnej niewielkiej ilości. Sensowna marże dealera widać dopiero od sztabek 50 gramowych gdzie na dzień dzisiejszy 1 gram kruszcu oscyluje w kwocie 205~zł kupując ten sam gram jako sztabkę płacisz ponad polowe więcej... RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - comanche - 02-03-2020 08:34 Cytat:Sensowna marże dealera widać dopiero od sztabek 50 gramowych gdzie na dzień dzisiejszy 1 gram kruszcu oscyluje w kwocie 205~zł kupując ten sam gram jako sztabkę płacisz ponad polowe więcej.. 1 gramowa sztabka złota = 230 zł (w certipacku) więc do połowy daleko ![]() Cytat:przy gramowych sztabkach już przy zakupie tracisz kilkadziesiąt procent i raczej ciężko mówić o lokacji kapitału przy tak nieopłacalnej niewielkiej ilości. Dlatego najpierw skupiam się na srebrze, które wymienię na złoto gdy wskaźnik gold/silver ratio osiągnie zadowalający poziom, bo na chwilę obecną to aż 94,5. 50 gram złota to tylko około 10000 złotych, po ludzku nie stać mnie na taki zakup ![]() W pierwszym wpisie zaznaczyłem że chcę zabezpieczyć część kapitału przed inflacją, właśnie w metalach szlachetnych. Częścią ze swoich produktów będę również obracać, zauważ jaka rozbieżność cenowa występuje pomiędzy dealerami kruszców, a serwisami aukcyjnymi. No i jakie jest zainteresowanie tego typu produktami. Kończąc już, każda inwestycja to swego rodzaju spekulacja. Tak jest i w tym przypadku. Liczę na to, że w przyszłości srebro podrożeje o te parę $$, wtedy ja będę mieć swoje 5 minut i zarobię na swojej inwestycji. RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - Admin - 02-03-2020 12:43 Sugerowałem się tymi 300 które podałeś No ale nawet przy tych 230 za gram a poniżej 200 za sprzedaż różnica jest znacząca do odrobienia dlatego te mało wagowe sztabki są całkowicie nieopłacalne RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - comanche - 02-03-2020 13:46 Jak na razie mam srebra za 300 i czekam na srebro za 358 tak że będę posiadać parę uncji białego metalu. Złota mam 1g z szuflady o którym nie widzialem RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - Gravitronik - 02-03-2020 16:02 Przy tak niskim kapitale nie wygodniej będzie Ci kupować ETFy na złoto/srebro lub może jeszcze lepiej na spółki wydobywcze? ![]() RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - comanche - 02-03-2020 18:10 Giełda w planie ale na późniejszy okres? Na razie skupiam się na budowie stosu w fizycznej formie RE: Metale szlachetne - oszczędzanie poprzez inwestowanie:) - comanche - 04-03-2020 08:29 Mała aktualizacja ![]() Kanał YouTube: Ilość filmów: 5 Ilość subskrypcji: 39 Wyświetlenia łącznie: 1003 Czas oglądania kanału (godziny): 29,4 Jaki plan na resztę tygodnia? W weekend pojawi się już szósty filmik, w którym określę w końcu swoje plany na resztę 2020 roku. |