(24-01-2011 19:35)adkam12 napisał(a): Ja slyszalem ze te paypala to sie rozlicza z panstwem od 3080 zloty....
Prawnikiem nie jestem, odpisuje na ten post nasty raz i ciagle odkrywam coraz to nowsze informacje przez co co chwile pisze od nowa.
Na tą chwilę stoje w miejscu
podwójnego opodatkowania
Czyli nie mamy umowy ze stanami o braku podwójnego opodatkowania, z tego wynika że na podstawie tego "
tego"
płacimy państwu podatek o wysokości 10% od nagród pieniężnych i rzeczowych o wartości minimum 760 zł (od każdej nagrody z osobna), (pisał o tym 123damian123)
A na podstawie tego :
tego wiemy że "Obowiązek rozliczenia podatku od wygranych w Polsce spoczywa tylko na organizatorach konkursu"
a teraz wiem jeszcze to:
"Nagrody z konkursów zagranicznych zaliczane są do przychodów z innych źródeł. Oznacza to, że co do zasady opodatkowane są według skali podatkowej i należy je wykazać w zeznaniu rocznym. Zawsze trzeba jednak sprawdzić postanowienia odpowiedniej umowy o unikaniu podwójnego opodatkowania. " czyli robi się to
tak
Jak komuś chce się czytać artykuły to one dobrze wyjaśniają sedno. I tak napisze do lockerz w tej sprawie - muszą mi odpisać coś konkretnego.
(24-01-2011 14:42)123damian123 napisał(a): może pytanie nie w temacie, ale czy mógłbyś napisać ile płacisz cła za towar z chin i oczywiście jakiego rodzaju to towar (ogólnie). ponieważ różne sprzeczne informacje są podawane.
oczywiście za post + leci.
co do opodatkowania nagród. jeśli jednorazowo suma wartości zebranych nagród nie przekracza 760zł to z tego co mi wiadomo nie trzeba płacić podatku od wygranej. jeśli przekracza płacimy 10% wartości.
z chin ściągam głównie towar związany z elektroniką, cła nigdy nie zapłaciłem (info na temat cła na każde urządzenie dostaniesz tutaj
http://ec.europa.eu) co do podatków to różnie, czasem przychodziły wręcz kosmiczne pudła i zero biurokracji, a czasem dzwonił "Pan Staszek" z Cła GLS i wtedy faktura proforma na maila, podatek przelewem i paczka tego samego dnia w domu. Dziś kolejny raz odebrałem paczkę chińska z DHLa i z pełnym zadowoleniem mogę przyznać że nie to że nigdy przez DHL nie płaciłem podatków to nawet paczka nigdy nie szła dłużej niż 5 dni.