Witam orientuje się ktoś czy da radę i w jaki sposób załatwiać umowy z ludźmi przez internet tak, żeby je jeszcze notariusz klepnął?
Mam pewien projekt i pomysł na kolrjny biznes, z którym ruszę jak zarobię trochę więcej jakoś za miesiąc, lub dwa chcę z tym ruszyć, ale koniecznie chcę przy tym umowy z klientami załatwiać przez notariusza. Wie ktoś czy jest taka możliwość jeśli np. klient jest z drugiego końca Polski?
Nie pisz do mnie o porady, mentoring czy inne tego typu bzdury. Zarabiam sam i ty też zarabiaj sam!
Notariusz przez internet? WTF
Notariusze odczytują dokument przy uczestnictwie w spotkaniu obu stron i dopiero jest on podpisywany - ciężko to dzięki temu potem podważyć w sądach (zarówno fakt podpisania jak i zawarte w umowach warunki). Bez tego byłby burdel a pieczątki od notariuszy nie miałyby wielkiej wartości.
Nie słyszałem o jakichś wyjątkach od takiego schematu działań ale jak znajdziesz taką możliwość to dawaj znać koniecznie. To byłby niezły numer.
Jak na razie jedyne na co wpadłem to zatrudnienie osoby np. na umowę zlecenie, która dostałaby ode mnie pełnomocnictwo i zajmowała się jeżdżeniem po klientach. Opłacalne to by było tylko na dużą skalę, więc na początek chyba będę zmuszony ograniczyć się do miejscowości, w której mieszkam. Plus chociaż taki, że to jedno z większych miast w Polsce, więc jakiś zasięg będzie przynajmniej.
Nie pisz do mnie o porady, mentoring czy inne tego typu bzdury. Zarabiam sam i ty też zarabiaj sam!
Nie koniecznie musisz w swoim mieście - notariusze nie mają rejonizacji - jak gdzieś byś planował wyjazd to możesz zaplanować sobie wcześniej wizytę w mieście wyjazdu i tam podpisać u notariusza papiery. Do okolicznych miejscowości też możesz podskoczyć od czasu do czasu jeśli to się opłaci
Koniecznie musi to być notarialnie potwierdzane?