Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online
Zobacz dzisiejsze dyskusje →
Witam wszystkich!
Nadszedł czas w którym postanowiłem kupić domenę (dotychczas korzystałem z bezpłatnych typu blogspot) lecz mam problem z wyborem odpowiedniej końcówki.
Do wyboru mam (niestety .pl oraz .com zajęte):
.eu
.biz
.info
.net
.org
.com.pl
Co proponujecie?
Jak te końcówki mają się do pozycjonowania się strony?
(Ten post był ostatnio modyfikowany: 10-06-2013 14:22 przez venzer.)
Pierwszy podstawowe pytanie: Jakiej dziedziny ma dotyczyć blog? Na kogo ma być skierowany? Jeśli zawartość chcesz kierować na Polaków, zmień delikatnie domenę tak, by była wolna z końcówką .pl. Jeśli natomiast pragniesz tworzyć stronę ogólnietematyczną warto zamówić domenę z końcówką .com , .net bądź .org - co kto woli.
Jeśli zależy Ci bardzo na tej nazwie, którą sobie wymyśliłeś, to polecam .org, aczkolwiek zastanów się czy nie lepiej lekko zmienić frazę i wziąć wolną .com
pl, com - prestiż
biz - nie polecam
eu - ma ją najwięcej scamów oraz stron, dla których com oraz pl było zajęte
.info - bardzo dobra domena pod blog informacyjny z jakiejś branży lub serwis ogłoszeniowy czy portal medialny
.net - polecam
.org - również pewien prestiż i warto postawić jak alias dla .com jest zajęty.
.com.pl - taki mix to dno.