Dzisiaj temat z gatunku rozkminek. Dotyczy SEO przy okazji chciałem tutaj część użytkowników przestrzec przed januszami pozycjonowania bo to co się tutaj dzieje to mnie już zaczyna drażnić.
Wcześniej jeszcze zanim przejdę do rozkminki to jako, że przez jakiś czas dużo mniej pracuję(wyjaśnienie w poście powyżej) podsumowanie wyników:
Najlepszy post na instagramie dobił do takich wyników:
Z rana miałem taką pozycję pod frazę na której wybijaniu mi zależy
To ta co jakiś czas temu była na setnym miejscu i ta z której chciałbym czerpać piniondze ostatecznie. Prowadzi ona bezpośrednio do podstrony z landing pagem i ofertą, do tego podpowiem, że drugi keyword to ,,opinie", a pierwszy to nazwa produktu, więc... Jak mi się go uda wbić do top 3 to myślę, że piniondze nagle mocno szybciej zaczną płynąć
A teraz rozkminka
Osoby siedzące na innym forum być może mnie dzisiaj zauważyły w dziale giełda mimo, że zazwyczaj się tam nie udzielam raczej. Rozmawiałem dzisiaj z trzema sprzedawcami linków... No ludzkie pojęcie przechodzi co oni odpierda**** scam gorszy niż traffic monsoon bo w traffic monsoon to przynajmniej każdy się liczy z tym, że może nic nie dostać. Rozmawiałem też dzisiaj z pewnym użytkownikiem na pw na innym forum o tym sprzedawcy jak i innym.
Mam pytanie do seo sklepów?
Czy jak sprzedajecie kilka tysięcy linków i łączna liczba backlinków po jakimś czasie(4 miesiącach) dla cełej strony wynosi trochę koło 300 to czy wy w ogóle macie rozum i godość człowieka?
Tak btw dowiedziałem się dzisiaj, że linki linkowane rankerx indeksują się wolniej niż linki robione manualnie

No tak, robot google wchodząc na stronę z linkiem pyta się linku czy linkował go automat czy człowiek. To wcale nie zależy po prostu od tego na jakiej domenie został link wrzucony i jak często robot goole ją odwiedza.

Zakupiłem linki i słysząc takie teksty to ja nie wiem czego mogę się po tych linkach spodziewać, ale chyba muszę stronę przed negatywnym SEO zacząć zabezpieczać bo wyczuwam niekompetencje. Na razie wstrzymam się z werdyktem tego konkretnego sklepu, ale już ma mocne minusy u mnie.
Wgle 80 linków robionych rankerx i do tego przy spinnowaniu tekstów gotowymi spinnerami zajmuje tutaj koledze 2 tygodnie... Mogę się założyć o 500zł, że jak sobie przygotuję dobry spinner to używając rankerx wrzucę 160 linków w jeden wieczór... 80 linków na dwa tygodnie to jest słaby wynik bez korzystania z rankerx(ale ujdzie jak się robi na spokojnie), a przy korzystaniu z niego to żałosny.
Kolejna rzecz, którą się dowiedziałem o sklepach seo. W razie czego jak osoby niekompetentne(którymi bez wątpienia sporo kupców linków jest) zrobią coś nie tak i zaszkodzą domenie to wina optymalizacji

Oklepany frazes, nie wiedzą co on znaczy obok optymalizacji to Ci pozycjonerzy nie stali nawet. Btw. optymalizacja jest częścią pozycjonowania, więc jak coś jest nie tak, a ktoś wam stronę oddał to też wy zje*** bo to wasza robota to naprawić. To akurat nie dotyczy konkretnej osoby, a ogółu. Wszyscy ci de*** zwalają na optymalizację jak sami coś spie****. To jest standard
Podsumowanie rozkminiki
Patrzcie na ręce seowcom i dokładnie sprawdzajcie sami co oni robią bo to co oni robią to jest cyrk na kółkach.
Nieśmieszny żart
Wrazie czego jak mi teraz stronka nie wyjdzię założę sklep SEO i będę sobie szukał ludzi do pozycjonowania im strony. Ma to kilka plusów:
1) Tak naprawdę nie musisz nic robić
2) Wszystko to wina optymalizacji, panie kto panu tą stronę robił
3) Większość ludzi nie ma pojęcia o SEO więc bez problemu im wmówię co chcę
a przynajmniej tak na ludziach żeruje teraz bardzo dużo osób
Naprawdę jakiś UOKIK czy inne urzędy powinny się przyjrzeć ludziom z tej branży bo to cyrk na kółkach...
Ja poczekam aż mi się pojawią te linki, które kupiłem i je na spokojnie ocenie, z tego powodu, że ich jeszcze nie mam jeszcze aż tak krytycznie sklepu nie oceniam. Jak będą takie, że ja bedę musiał stronę bronić przed nimi jak przed SEO negatywnym to się wkur*** Spróbuję jeszcze z jednym dostawcą linków, innym. Jak nie wyjdzie to trudno. To daruję sobie ten urlop tygodniowy-dwutygodniowy i sam się wezmę za to linkowanie, ale mi się nie chce teraz niemożliwie tego robić