Dzisiaj dodaję spóźniony wpis, który powinien pojawić się pod koniec zeszłego tygodnia. Niestety byłem zlatany i nie miałem czasu na edytowanie i dodawanie schludnego postu, więc robię to dopiero dzisiaj. W zeszłym tygodniu jedyne wydarzenia jakie były zagrane, to te mające miejsce w piątek na Funcie Brytyjskim i Dolarze Kanadyjskim. Zazwyczaj najciekawsze interesujące mnie odczyty mają miejsce między środą, a piątkiem. W środę była jeszcze decyzja w sprawie stóp procentowych dla dolara Nowozelandzkiego. Niestety pozycja ta nie została odpalona u brokera, ponieważ zawiesił on handel. Czasami brokerzy tak robią na kilka sekund przed jakimś wydarzeniem. Moje oprogramowanie ustawione na odpowiedni czas wejścia w pozycję nie mogło dokonać trade'u, więc został on anulowany.

Zdarza się to o tyle sporadycznie, że
da się grać strategią na dłuższą metę, jedyne poszczególne momenty otwierania pozycji może zablokować broker w obawie przed luką rynkową.
EUR/GBP
Pierwsze zagranie zwyczajną
metodą na pięć świec po wydarzeniu. Umocnienie Funta Brytyjskiego wydaje się tutaj oczywiste, ponieważ odczyty były zdecydowanie lepsze niż się spodziewano. W rezultacie za Euro płacimy mniejszą ilość GBP, co widać na wykresie. Wejście w momencie oznaczonym strzałką, wyjście w miejscu czerwonego krzyżyka. Nudna, klasyczna pozycja.
Rezultat:
AUD/CAD
A teraz kolejna perła czyli wydarzenia dotyczące dolara Kanadyjskiego o 14:30 naszego czasu. No i bardzo duża zaprzepaszczona okazja na maksymalizację zysku. Dla wszystkich czytelników mojego dziennika -
Lenistwo nie popłaca! Tak jak w przypadku pierwszej pozycji, ustawiłem moje oprogramowanie na automatyczne zamknięcie po pięciu świecach, zajmując się czymś innym. Oczywiście, nie zaprzeczam - zamknęło zgodnie z przewidywaniami w miejscu oznaczonym krzyżykiem, zdobywając dla mnie zysk. Jednak poniżej umieszczę obraz tego co się dalej działo z walutą po tych odczytach i jak można było to dodatkowo wykorzystać (Niewykorzystana okazja):
Na obrazku powyżej, grubą zieloną linią zaznaczyłem potencjalne miejsce gdzie można było ustawić poziom ograniczający stratę (Stop Loss). Specjalnie pokazuję taki sam wykres M1 by dokładnie zobrazować o co mi chodzi. Gdybym wyłączył oprogramowanie i po prostu pozostawił ten poziom, to przy grze na najwyższym możliwym locie, pozycja mogłaby zarobić jeszcze jakoś
trzy razy więcej!. Poziom Stop Loss mógłbym śmiało przesuwać na zysk, idąc wraz z wykresem w dół, z czego korzystałem już kilka razy w przeszłości.
Dzięki tego typu zagraniom możliwe jest osiągnięcie pozycji, która generuje nawet 1000% (!) ryzykowanego kapitału. Oczywiście taki moment zdarza się rzadko, jednak przy odpowiednim zarządzaniu poziomem Stop Loss jeśli możliwy do osiągnięcia. Należy oczywiście opierać go też na rezultatach odczytów ale w przypadku takich jakie przedstawię poniżej, jest niemalże pewne, jak będą działać inwestorzy.
Rezultat:
Komentarz: Jak widać, tak czy inaczej wygenerowałem zysk, biorąc pod uwagę pewne zachowanie wykresu przed samym odczytem było to dość proste, szczególnie w przypadku CAD'a. Jakaś gruba ryba wiedziała najpewniej jaki będzie odczyt i to zarządzanie gotówką przed jego publikacjami jest często możliwe do zaobserwowania. Odnośnie samego wydarzenia, to jak pokazuje obrazek poniżej - PKB jest w rezultacie na lepszym poziomie niż przewidywano, co powoduje spadek ilości CAD, jakie trzeba zapłacić za jego Australijskiego odpowiednika. Wykres poszedł dalej w dół, a ja nie wykorzystałem niestety tej okazji. Może uda się następnym razem dodać tutaj taki wpis.
Kolejna publikacja powinna pojawić się już wkrótce!