Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online
Zobacz dzisiejsze dyskusje →
mam jednosobowe DG, zbliza mi sie niestety duzy zus, moja zona niedlugo tez zaklada dg.Czy wspolne zalozenie spolki zoo nie byloby dobrym rozwiazaniem? ktos sie orientuje wtemacie?
Ja się orientuję Moim zdaniem nie - koszt księgowości w sp zoo to w zależności od biura 500-1000 zł, więc to już praktycznie niweluje korzyść z braku zusu.
W tym wypadku zrobiłbym tak - w działalności żony dopisał Twoje pkd. Ty oficjalnie pójdziesz na bezrobocie, żona będzie płacić niski zus, a Twoje faktury będziesz brał na jej firmę. Więc Wasze koszty to będzie tylko jej niski ZUS. Moim zdaniem taniej się nie da tego zrobić
dzieki moze masz racje, chwile mam do przemyslenia jeszcze, dwa zusy odpadają bo sie zarzne...no chyba ze zaczne krocie z mentorem w internetach zarabiac
Przy zmniejszaniu kosztów prowadzenia działalności warto też pomyśleć o zatrudnieniu się gdzieś na etat. Wtedy obowiązkowa w DG jest tylko składka zdrowotna (nieco ponad 360 zł w 2020 roku).