(08-06-2016 22:25)Apps napisał(a): Zmień monitor :-)
Może śmieszne ale miałem średniej klasy Samsunga i oczy męczyłem strasznie, nie pomagały okulary i dostosowanie kolorów, zmieniłem na droższy model i problem z głowy.
Oczywiście to akurat u mnie, u Ciebie może być po prostu zbyt dużo czasu przed kompem :-) Choć ja spędzam 12-14h dziennie.
Apps Specjalnie kupiłem nowy monitor, po to żeby mniej męczyć oczy, ze "specjalnymi" powłokami. I wyniósł mnie on całe 1200zł, więc myślę, że to akurat nie ta przyczyna
(08-06-2016 22:51)Assasinoo napisał(a): Myślę, że poniższe rady mogą pomóc.
1. Częściej mrugaj
Wykonując pracę przy komputerze zapominamy o mruganiu, skupiając się na ekranie monitora. (potwierdzone info)
2. Co jakiś czas odciąż wzrok, patrząc np. na oddalony element krajobrazu za oknem.
3. Stosuj krople nawilżające oczy.
4. Warto na pewno co kilka godzin zrobić sobie dłuższą przerwę od sztucznego światła monitora i pójść się przewietrzyć.
Część tych rad dowiedziałem się na BHP pracy z komputerem 
Z tym mruganiem to cholerna racja, w ogóle zapominam o mruganiu

Co do przerw i odciążania. Dosyć ładny krajobraz za oknem i daleki, więc myślę, że podziała
(09-06-2016 07:12)Adde napisał(a): Polecam Fluxa. Dostosuje jasność i barwy ekranu do aktualnej pory dnia. Różnica jest ogromna, szczególnie wieczorami 
Adde Jak najbardziej już używam od długiego czasu

I to prawda, różnica jest, ale to nadal było za mało.
# Co do tematu:
Fajnie się rozwinął temat, co mnie cieszy bo sporo rad poszło.
Po dodanie fotochromu do szkiełek idę dzisiaj, zobaczymy co powiedzą.
Z własnych obserwacji, właśnie zjarzyłem jedną rzecz: Nie obmywajcie za bardzo wodą oczu, a tym bardziej mydłem na twarz, bo to wysusza ostro skórę wokół oczu, ale i naturalną florę oczu jest w stanie wypłukiwać