Sprawdź:
Witajcie znów po dłuższej przerwie! Niestety miałem w międzyczasie awarię sprzętu i sporo spraw do załatwienia, więc nie było kiedy dodawać wpisów w dzienniku. Co nie zmienia faktu, że w tym miesiącu skupiłem się przede wszystkim na pewniakach, które dały spory procent zysku. Uzupełniam w jednym poście wszystkie pozycje, jakie zostały rozegrane od ostatniego wpisu, a kilka ich było. Ostatnio częściej zaglądam na swoją grupę Discord, gdzie inwestujemy za pomocą tej strategii, niż do dziennika.

Piszę to by uspokoić wszystkich, którzy śledzili moje poczynania, a nie ma ich na grupie -
dziennik nie upadł, strategia też nie. Powiem więcej - coraz bardziej się ona rozwija. Dość gadania, czas na pokazanie perełek jakie były rozegrane w Styczniu. Tym samym przypominam, że moja stała stawka na pojedyncze zagranie wynosi obecnie
1500 PLN.
AUD/CAD
Zagranie na Stopach Procentowych dla
CAD'a. Niestety w moim przypadku nieudane. Gdyby ktoś szybko zamknął na wybiciu, to zarobił około
50%, u mnie na grupie się tak zdarzyło. Ja za to trzymałem dalej licząc na osłabienie ale niestety tak się nie stało i moja pozycja została wycięta.
Rezultat:
AUD/NZD
Tutaj zagranie dotyczące wskaźnika
CPI dla Dolara Nowozelandzkiego. Z uwagi na zachowanie ceny przed odczytem oraz nie do końca rozbieżne prognozy w ostatniej chwili zdecydowałem by wejść w pozycję na umocnienie
NZD.
Zysk okazał się bardzo przyzwoity ale zlecenie zamknąłem ręcznie dość szybko. Gdyby trzymać to zagranie dłużej, profity mogłyby być zdecydowanie większe na przełomie następnych świec. Nie bądźmy jednak zachłanni - każdy zysk cieszy.
Rezultat:
AUD/CAD
Ta pozycja zagrana została na całkowitym automacie, ponieważ musiałem wyjść - pozycję otworzył i zamknął za mnie robot. Postawiłem na zagranie zgodne z przewidywanymi danymi i tak też się na szczęście stało. Sprzedaż detaliczna dla
CAD'a okazała się być na bardzo słabym poziomie co osłabiło walutę. Cena szła jeszcze w górę przez wiele następnych świeczek.
Rezultat:
AUD/NZD
Tutaj z kolei miało być zagranie na osłabienie Austalijczyka względem dolara Nowozelandzkiego. Silne spadki ceny przez wykresem spowodowały jednak, że w ostatnich chwilach zdecydowałem się obstawić odwrotnie. Dokładnie tak się stało - odczyty okazały się bardziej pozytywne niż wcześniejsze prognozy. Udało się więc wygenerować prawie
100% zysku na tej pozycji. Zamknięcie miało miejsce po 10 świeczkach M1.
Rezultat:
AUD/NZD
Nocne zagranie na automacie (Gdyż spałem) na wzmocnienie się dolara Australijskiego. Postawiłem na parę "z sąsiadem". Wejście w miejscu oznaczonym czerwoną strzałką, wyjście w miejscu oznaczonym krzyżykiem. Klasyczne podręcznikowe zagranie tą strategią. Robot zamknął mi tę pozycję automatycznie po 10 świecach M1. Na wzmocnienie postanowiłem zagrać z uwagi na wcześniejsze prognozy, tutaj trochę ryzykowałem na automacie, jednak gdybym był przy komputerze moja decyzja byłaby tym bardziej pewna, na podstawie wcześniejszego zachowania się ceny na kilka minut przed publikacją danych.
Rezultat:
USD/CAD
Zagranie na Stopach Procentowych dla Dolara Amerykańskiego. Cena idzie w górę przed odczytem, bardzo ładnie weszło, właściwie znowu przykład "
książkowy". Na grupie jednogłośnie obstawiliśmy, że cena w tej sytuacji pójdzie w dół. Weszło jak w masło z ładnym zyskiem, aż szkoda że zamknąłem ją ręcznie bo jak widać, inwestorzy ciągnęli jeszcze cenę dalej w dół. Niemniej jednak - zysk to zysk.
Rezultat:
USD/CAD
No i ostatnie zagranie z dnia dzisiejszego na
PKB dla dolara Kanadyjskiego. Odczyty zgodne z przewidywaniami, które pokierowały cenę w dół, co można było wywnioskować ze wzrostów mających miejsce przed odczytem oraz punktów oporu na wyższych interwałach. Wielkiego tąpnięcia nie było (z uwagi na to, że prognozy się sprawdziły) ale zawsze jest to jakiś procent zysku, który udało się złapać. Pozycja zamknięta również ręcznie.
Rezultat:
Dziękuję za uwagę!