(20-04-2015 19:12)chetnykasy napisał(a): Mam pytanie w sprawie kosztów uzyskania przychodów. Jakie to mogą być koszty? Jest jakaś stała wartość jaką można odliczyć?
W Twoim przypadku nie ma żadnej możliwości odliczenia jakichkolwiek kosztów uzyskania przychodu (przychody z innych źródeł na PIT 36 lub PIT 37). Aby odliczać wydatki od przychodów musisz mieć działalność gospodarczą. Są też inne szczególne przypadki (wynagrodzenie za pracę, umowę zlecenie, o dzieło, sprzedaż akcji, itp). Te wszystkie jednak nie odnoszą się do Twojej sytuacji.
(20-04-2015 19:12)chetnykasy napisał(a): Zapomniałem się jeszcze spytać czy powinienem składać PIT-ZG gdyż streamin.to jest zagraniczną firmą.
PIT-ZG składasz tylko gdy faktycznie wykonujesz pracę za granicą a twój zagraniczny pracodawca odprowadza za Ciebie zaliczkę na
podatek dochodowy. Tutaj pracujesz w Polsce a zagraniczna firma nie odprowadza żadnych zaliczek od twojego dochodu.
Myślę że pomogłem
(01-09-2015 21:54)DaviD1997PL napisał(a): Panowie może ktoś tutaj się wypowiedzieć! Jak wygląda sytuacja gdy odprowadzam podatek roczny pit 36, to mogę tylko do kwietnia przyszłego roku zanieść wszystkie rachunki i się z nich rozliczyć od razu z całości jaką zarobiłem przez cały rok, (jest to suma większa niż 3.1k także podatek mnie obejmuję) czy musze do 20 każdego miesiąca odprowadzać tą zaliczkę 18,5 % a nie mogę jej zrobić na samym końcu, w kwietniu gdy będę się rozliczać z całości i od razu z tej całości jaką zarobiłem przez cały rok odprowadzić 18,5 % ? Pytam bo wyczytałem, że należy jakąś zaliczkę robić i teraz nurtują mnie pytania czy czasem źle nie postępuje, może mi ktoś pomóc
Z góry dziękuję!
Gwoli ścisłości: nie zanosisz nigdzie żadnych rachunków. Po prostu sam sumujesz wszystkie przychody z całego roku kalendarzowego, wypełniasz PIT 36 najlepiej korzystając z jakiegoś darmowego programu, tam w rubryce przychody z innych źródeł wpisujesz wyliczoną kwotę i wypełniony formularz wysyłasz do końca kwietnia następnego roku listem poleconym do twojego urzędu skarbowego lub elektronicznie. Trzeba to zrobić nawet gdy zarobisz mniej niż wynosi kwota wolna od podatku. Wtedy
podatek wyjdzie 0 ale formularz też trzeba wysłać (takie jest prawo).