Cytat:Ostatnio gadałem z Kiljanem i napisał mi żebym zgłosił do US że zarabiam do 25 dnia miesiąca i płacił od tego ryczałt 8%.
Jeśli musisz ryczałtem to piszesz do naczelnika urzędu wniosek o taką formę rozliczania się.
Cytat:Potem dzwoniłem do KIPu (kontrola inspekcji podatkowej) to pani mi powiedziała że pod koniec roku muszę wypełnić pit 36 i odprowadzić od tego 18% podatku.
A nie czasem Krajowa Informacja Podatkowa???
Rozliczanie roczne chyba jest mniej korzystne (8 a 18 %) ale nie zawsze można ryczałtowo się rozliczać. Rocznie za to jest wygodniej
Cytat:Teraz dzwonie do biura rachunkowego (najlepsze w mieście)
Z doświadczenia wiem że to żaden wyznacznik przydatności w sprawach typu "zarobki internetowe"
Cytat:i gościu mi mówi że jak to jest w sposób ciągły to musze mieć działalność :O
Jeśli wykonujesz usługi lub sprzedajesz to niby tak ale ta forma zarobku nie wymaga założenia działalności z tego co wiem. Kiedyś też próbowali mi wmówić w US że działanie w programach partnerskich tego wymaga... coż... nie każdy kuma nasze polskie prawo. Nawet urzędnicy miewają z tym problemy. Czasami po prostu my petenci też nie potrafimy wytłumaczyć urzędnikom sprawy i źle nam radzą.
Cytat:Zaznaczam, że zarabiam na polskich subach sms.
Powiedzcie mi jak to w końcu jest bo szału dostane niebawem
Zalecam meliskę

i wizytę w konkretnym urzędzie skarbowym w którym będziesz się rozliczał. Najlepiej wydrukuj umowy jak są jakieś lub regulaminy by nie wciskali Ci konieczności zakładania DG i mogli się przekonać o formie współpracy.
Powiedzą Ci czy rozliczać się ryczałtowo czy na koniec roku. O założeniu DG jak wspomną to powiedz że wielu kolegów tak zarabia i być może nie potrafisz tego wytłumaczyć ale niech spojrzy na regulamin który jest tu jakoby umową cywilno-prawną współpracy która wyklucza konieczność wg Ciebie zakładania działalności ze względu na rodzaj i formę wykonywanych działań itd. itd.