@twardy
Cytat:Dzwonilem kiedys na KIP sie zapytac o takie pierdoly i uslyszalem odpowiedz, ze jako osoba fizyczna nie ponosze (nie moge ponosic) kosztow.
Bo tak jest.
Jak zaczniesz sobie odliczać to zaraz
się spytają z
jakiego to niby tytułu i będziesz
się tłumaczyć ale z działań które sam podkładasz pod działalność gospodarczą (sposób zorganizowany - skoro planujesz, wydajesz kasę itd.). Postaw stronę i spróbuj odliczyć koszty to raz że nie powinieneś to zaraz spróbują zinterpretować to
jako formę działalności więc lepiej byś z niej nie miał grosza dochodu to może wyłgasz
się że to hobby a nie postawione pod zarabianie.... z tym że DG wcale wg definicji nie musi przynosić zysków więc dyskusja może być ciekawa jeśli wrzucisz na takową reklamy
jakiekolwiek bo nie wiem
jak urzędy (każdy wiadomo po swojemu interpretuje) ale na KIP co rok dzwonię to przy okazji pytam czy
się coś zmieniło i
się nie zmienia.
@czesiuleczek
Cytat:2. Gdy kupiłem np grę za 25 zł a sprzedałem na allegro za 40 zł to wpisuję odpowiednio: przychód 40 zł, koszty... 25 zł, dochód 15 zł i podatek płace od 15 zł?
Nie. Wtedy rejestrujesz działalność gospodarczą. I nie kombinuj że to tylko kilka razy, że parę razy w roku czy coś. DG i koniec. Może
jakiś US by odpuścił ale wątpię bo to ewidentnie bezdyskusyjna sprawa.
Nie musisz dzwonić nigdzie ale
jak chcesz dzwoń. Na 100% kupno taniej/sprzedaż drożej to DG.