Cytat:Rozumiem, że zanim wypłacę gotówkę muszę się wyrejestrować z UP, bo będę już "zarabiającym/pracującym" ?
Dowiedz
się lepiej w UP. Ogólnie to tak - by nie zostać posądzonym o korzystanie z ubezpieczenia bez faktycznego uprawnienia do niego. Niemniej być może pewne dochody nie wymagają wyrejestrowania - tego nie wiem. Lepiej upewnij
się u źródła.
Cytat:Będę musiał zdobyć jakieś zaświadczenia, że zarabiam w inny sposób niż ze stosunku "normalnej" pracy na umowę ?
Dla kogo? Fiskusa?
Jak o nich Ci chodzi to nie.
Jak masz umowy to umowy wystarczą,
jak nie to regulaminy - rejestrując
się na stronach musisz je zatwierdzić. W przypadkach braku umów pamiętaj ze fiskus raczej nie woła umów (chyba że ma wątpliwości czy dobrze wybrałeś formę rozliczania dochodu np. chcą
się upewnić ze to nie najem powierzchni reklamowej a
jakaś inna forma współpracy itp.) a raczej żąda udowodnienia wysokości dochodów - czy nie zaniżyłeś/zawyżyłeś kwot przypadkiem.
Jak masz rachunki/faktury wystarczy, w razie braku zazwyczaj wystarczy wyciąg z konta bankowego lub procesora płatniczego. W razie wezwania w ostateczności zrób screeny a
jak na "słowo" nie uwierzą i będą potrzebowali dokumentacji to Ci powiedzą co masz przynieść - także bez spiny
Cytat:Trzeba będzie jeszcze coś opłacać z tytułu tego, że przynajmniej na razie, zarobek z internetu jest moim jedynym dochodem ?
Od dochodów płaci
się zaliczki na podatek.
Jak nie przekroczysz kwoty wolnej to Ci je oddadzą a
jak przekroczysz a nie masz
jakichś ulg to zostawią sobie

Jeżeli to Twoja jedyna forma dochodu to jednak istnieje pewne ryzyko interpretacji tego
jako działalność gospodarcza. Chyba że to małe kwoty to można grać ze utrzymują Cię rodzice a to tylko na fajki

Zależy od urzędnika i interpretacji stosowanej w danym US. Idź lub zadzwoń najlepiej i
jak zaczną o czymś taki wspominać to lepiej wypłacaj rzadko i mało. Na KIP może coś Ci wyjaśnią ale interpretacja ostateczna i tak należy do Twojego US... Nikt nie da Ci raczej tu 100% pewności
jak fiskus to zinterpretuje.
Cytat:Jak obliczać swoje dochody z zarobków w internecie ? ........
Fakturki
jak wspomniałem i rachunki trzymaj. Do 5 lat po roku podatkowym fiskus może chcieć skontrolować a przynajmniej ma takie prawo. Kasę w obcych walutach przeliczasz na PLN wg średniego kursu wg NBP na dzień roboczy przypadający po dniu w którym kasę otrzymałeś na konto/procesor płatniczy (jeśli dobrze pamiętam - poszukaj i upewnij
się bo mogłem coś pomylić, gdzieś to opisywałem w dziale podatków ale to było
jakiś czas temu

)
Co do pitów zazwyczaj wypełnia
się pit-37 lub 36 ale to by musiał wiedzieć konkretnie co działasz więc szukaj po dziale - jeśli kojarzę to dochody z programów inwestycyjnych czy typu kupuj paczki reklam, bukmacherkę itp.
jakoś inaczej
się rozliczało, nie będę wprowadzał w błąd.