Mksiak, jeśli kupisz u chińczyka np. na kwotę 200 dolarów to przesyłkę masz gratis,ale to zależy od chińczyka bo czasem chce np. minimum 250 dolarów lub 300.
Ale to nie do końca jest darmowe bo mi chińczyk powiedział,że mieszkam na odludziu

i musze dopłacić 30 dolarów bo mu tak kurier powiedział.
Jeśli bierzesz darmową przesyłkę (przy małych ilościach lub po prostu tak chcesz) to ta przesyłka idzie jakieś 21 dni do 60 dni statkiem. Jak chcesz szybciej to DHL 3-7 dni nawet 80 dolarów,ale ja widziałem u innego dostawcy za 30 dolarów.
Jak kupisz np. na 200 dolarów to też jest kupon na 10 dolarów itp. (tu wszystko zależy od sprzedawcy)
To, że darmowa wysyłka nie oznacza,że nie zapłacisz. Dlaczego? Cło które w sumie jest groszową sprawą, ale zdzierstwo jest tutaj VAT zaj..any. Kupiłem towar na 250 dolarów co daje nam 1000zł,a vatu w raz z kosztami wszystkimi to 422zł (dostałem darmową wysyłkę DHL,ale i tak musiałem wszystko opłacić). Teraz spróbował bym z darmową wysyłką nie jako gratis tylko po prostu darmową na którą się dłużej czeka.
Jak wygląda sprawa z DHL-em? Dzwonią do Ciebie, że jutro będzie przesyłka dla Ciebie w Warszawie i na e-maila oni ci wysyłają umowę. Ty to drukujesz wypełniasz i np. robisz zdjęcie tej umowy wypisaną + zdjęcie dowodu i im wysyłasz,albo po prostu listem wysyłasz wszystko wraz z dowodem. Ja zrobiłem opcję pierwszą, ale za drugim razem będzie trzeba chyba wysłać już dowód (mam zamiar napisać do nich własnie z tym zapytaniem jak to dalej będzie)
Kupowałem,zamawialem wszystko w ciemno i jak zadzwonili do mnie od DHL to się przestraszyłem tego wszystkiego bo kazali mi to tłumaczyć,ale okazało się,że wystarczy bym napisał co to jest,do czego służy i z jakiego materiału

Czyli ogólnie jeszcze takie dane będziesz musiał wysłać im na e-maila.
Oczywiście możesz powiedzieć chińczykowi żeby Ci podał wartość wysyłki np. o połowę mniejszą niż jest na prawdę to wtedy mniejsze cło i vat.
Kapitału możesz nawet 4zł zależy ile chcesz
By mieć jeszcze taniej trzeba by było jechać do
chin i się dogadać bo inaczej gadają na miejscu,a inaczej tutaj.
Polecam AIP gdzie płacisz 300zł miesięcznie+ księgowość,a jeszcze lepiej podpiąć się pod inną firmę.
Aaaa i jeszcze. Chińczyk zazwyczaj mi odpisywał od 2 w nocy do 6 (zależy) i sobie budzik ustawiałem na tą godzinę by z nim swobodnie pisać e-maile bo inaczej jednego dnia pisał bym jednego maila.