Witam serdecznie, jako iż w temacie pojawia się bardzo wiele niewłaściwych wpisów, spamu, nierzetelnych odpowiedzi, pytań nie związanych ściśle z tematem, chciałbym zadać konkretne pytanie, a
udzielone odpowiedzi niech stanowią merytorycznie przydatną treść dla innych w tym temacie. Czytanie 30 stron gdzie 20% to przydatne treści robi się uciążliwe. Będę się starał opisać swój przypadek jak najrzetelniej potrafię, bo wierzę iż dotyczyć to będzie wielu użytkowników tutaj zaglądających.
O co chodzi:
W 2014 po raz pierwszy byłem w stanie osiągać bardziej znaczące zarobki z Internetu, które mogę uznać za źródło swojego utrzymania. Jestem świeżo po studiach tudzież wiążę z tym w pełni swoją przyszłość zawodową. Od teraz będę mógł poświęcać e-biznesowi i pokrewnym większość swojego czasu roboczego, a praca w, za przeproszeniem, zacofanych polskich przedsiębiorstwach biorących studentów na wieczne staże kompletnie mnie nie satysfakcjonuje. Wysłałem zapytanie do Ministerstwa Finansów o "Indywidualną Interpretację Podatkową" (dla zainteresowanych wniosek ORD-IN) ponieważ chciałbym wiedzieć na 100% czy moja działalność nie będzie się wiązała z koniecznością założenia DG i póki co czekam na odpowiedź, mam nadzieję iż polscy "specjaliści" zrozumieją moje pytania nt. rozliczania zarobków adsense, kursów online, tworzenia grafiki i animacji online dla klientów z zagranicy, że nie potrzebuję wystawiać nikomu rachunków, faktur, zaświadczeń (ani też takich nie otrzymam), a jeżeli pracowałbym z ludźmi w Polsce zawsze mogę to zrobić za pomocą umowy o dzieło, nie jest mi potrzebne zakładanie firmy do niczego, tak osobiście (miejmy nadzieję prawo Polskie podzieli moje zdanie). Tworzę projekty graficzne oraz animacje (w przeważającej części, choć zaczynam również jak wspomniałem tworzyć e-kursy, e-booki i w razie konieczności również będę się rozglądał za innym rodzajem działalności).
Jako iż działalność ta prowadzona jest w sposób nie-ciągły i sporadyczny mam nadzieję nie podlegać którejkolwiek z definicji pozarolniczej działalności gospodarczej (tak to nazwijmy, raz jest 5 zamówień, a raz 2 tygodnie nic, raz ktoś kupi kurs raz może być cisza do kolejnych "wyprzedaży" taka specyfika branży Internetowej).
Z wszystkiego co dotąd wyczytałem, chcę podsumować NAJISTOTNIEJSZE fakty oraz prawa wobec których jestem zobligowany:
- Wg. prawa polskiego rozliczać się należy z każdej zarobionej złotówki, kropka.
- TRZEBA rozliczać się z zarobków, które są na naszych kontach PayPal, ponieważ pieniądze te są już do naszej dyspozycji (możemy nimi płacić, przelewać je itd.)
- Rozliczamy pieniądze według daty jaką otrzymaliśmy je na konto PayPal (po kursie z dnia poprzedniego podawanego przez NBP), nie jak mówi wiele mitów wtedy, kiedy je sobie przelaliśmy na Polskie konto ot tak.
- Będę mógł się rozliczyć za pomocą PIT-37, poprzez który rozlicza się podatek od zarobków dla osób fizycznych.
- Termin w jakim trzeba się zmieścić z PIT-37 to do 30 kwietnia 2015 roku. Więc zawsze mamy w nowym roku te parę miesięcy żeby wszystko podliczyć, spiąć i złożyć.
============================== MOJE PYTANIA ====================================
I tutaj mam pytanie ponieważ nie jestem do końca wszystkiego pewien, a jest to niezmiernie istotne. Z tego co wiem, to wiele zarobków z Internetu podaje się pod kategorię "Inne Źródła" w PIT. Jako iż prace graficzne oraz animacje jakie wykonuję zawsze wiążą się z przekazaniem pełnych praw autorskich nabywcy, słyszałem o możliwości odprowadzenia 50% kosztów uzyskania przychodu.
[Pytanie 1] Czy te 50% kosztów przychodów MUSZĘ za każdym razem faktycznie ponosić, czy po prostu będzie mi przysługiwała taka możliwość odliczenia kosztów uzyskania z tytułu tego, iż przeniosłem te prawa autorskie nabywcy? Co prawda raz trzeba kupić programy graficzne, komputer itd, ale nie będę ich kupował co roku, stąd byłoby świetnie jeżeli rzeczywiście można obniżyć sobie podatek do 9% zawsze mając tych 50% kosztów uzyskania przychodu.
[Pytanie 2] Co z kwotą dochodu wolnego od podatku 3091,00 zł, czy powinienem tę kwotę odjąć od swoich dochodów i dopiero wtedy obliczać faktyczny podatek?
[Pytanie 3] Co z innym rodzajem zarobków, np. sprzedawaniem dostępu do e-kursów, czy tutaj koszty uzyskania to 20% czy np..żadne ?? Jak to obliczać i czy ja muszę to dokumentować w PIT (np. że kupiłem mikrofon, płacę Internet itd itd itd...)
================== OBLICZANIE CAŁOROCZNEGO PODATKU OD ZAROBKÓW =======================
Tutaj potrzebuję pomocy w tych obliczeniach, potem je zaktualizuję jeżeli ktoś będzie czytał tego posta.
[Przykład 1]. Jeżeli grafik zarobi 10.000 zł w ciągu roku na pracach graficznych i będzie chciał się rozliczyć, to:
0.18 (podatek dochodowy 18%) * 10.000 zł (zarobiona kwota) - 556 zł i 2 gr (Kwota zmniejszająca podatek) = 1243 zł 98 gr
Jako iż 50% stanowiły koszty uzyskania przychodu, jedynie 5.000 zł będzie stanowiło podstawę opodatkowania, więc:
0.18 * 5.000 zł - 556 zł 02 gr = 343 zł 98 gr - taką kwotę będzie trzeba zapłacić US za zarobione 10.000 zł w tej formie.
============================================================================
Przepraszam za bardzo długi post, ale grzęznę w tym temacie i przez 10 stron nałapałem zaledwie strzępki odpowiedzi, chwała tym którzy podają tutaj na prawdę ważne i przydatne informacje! Chciałby to zebrać w jedno, rzeczywiście wnoszące coś w temat miejsce. Dodać więcej przykładów obliczeń jeżeli zinterpretowałem wszystko dobrze. Dziękuję za każdą pomoc!