Cytat:1. powiedzmy że mam stały dochód w granicach 1k / mies - z gier online - np sprzedawanie talizmanów w tej grze innemu graczowi na allegro (co jest niezgodne z regulaminem gry) - w jaki sposób to zgłosić do US. ?
Witam na forum. Nie zgłaszasz do US sprzedaży gier czy majtek tylko dochód/przychód

Po prostu rozliczasz się z tego. W jaki sposób to już lepiej zadzwonić na KIP spytać a potem do swojego US upewnić się czy na pewno tak jak radzą na KIP - ponieważ każdy US może inaczej interpretować pewne kwestie podatkowe. KIP ma darmową infolinię więc dzwoń Ci wytłumaczą wszystko co chcesz od a do z. Od tego są
Cytat:2. Co np jesli w zeszlym roku mialem przychody których nie ujawniłem w US i "nic sie nie stało" a w tym roku chce założyć działalność gospodarczą.. czy us sprawdzi mnie co do tej pory robilem?? jak uregulowac sprawy aby z us "żyło sie dobrze" Smile ??
Czy Cię sprawdzą... Nie wiem czy praktykują sprawdzanko jak ktoś zakłada DG ale jak ktoś wspomniał w przypadku osób fizycznych mają 5 lat na sprawdzenie także za kilka lat możesz zacząć spać spokojnie hehe

Dobrze ze skarbowym żyć... czasem nawet jak myślisz że jest dobrze to się okazuje inaczej także przepisu bankowego na to nie ma

Niemniej żyć wg przepisów się rozliczać a powinno być spoko. Tak więc jeśli chcesz tamto uregulować to spytaj na infolinii KIP o to ale mniej więcej to: zgłaszasz się, wyrażasz "akt skruchy" na piśmie i płacisz zaległy podatek plus odsetki.
Z tym że miałeś te przychody w zeszłym roku to może się okazać że wystarczy teraz na koniec się z tego rozliczyć w PIT 37 lub 36 jeśli nie wymagało to DG. No ale lepiej pogadaj na KIP tam masz fachowców z pierwszej linii frontu