"dowód w postaci wyciaągu bankowego by wystarczył" - być może to nawet ja pisałem

nie każdy pp dostarcza PIT na koniec, nie każdy nawet daje rachunek, a obowiązek rozliczenia się jest nawet jak nie masz dokumentu na przychód/dochód dlatego w razie jakby chcieli/wzywali lepiej wziąć po prostu wydruk z banku by wiesz mieli czarno na białym

oni nie tylko nie lubią jak coś ukrywasz ale jak za dużo chcesz rozliczyć też jest źle - ma być tyle ile ma być, co do grosza - jak w matematyce
Jeśli chodzi o PUP to jeśli nie ma umowy jakiejś (bo w programie tym nie uczestniczę więc nie wiem jak jest) to możliwe że nie zrobią nic ale zadzwoń anonimowo i zapytaj lepiej. Co do tego że się rozliczysz... nie wiem czy US przesyła do PUP kto może pracuje a może nie bo ma dochody... nie sądzę bo musieli by dokładne dane wysyłać - z samych kwot nie wynika czy to alimenty, zasiłek, czy już praca przecież.
Lepiej wydać złoty czy 2 i zadzwonić by spać spokojnie

Daj znać jeśli się zdecydujesz i coś się dowiesz. Anonimowo możesz dzwonić, ja zawsze dzwonię, o nazwisko nie pytają w tak ogólnych sprawach bo po co im. Po informację zawsze masz prawo zadzwonić.