@jamis47 - nie że nie trzeba rozliczać tylko nie trzeba wykazywać w rozliczeniu rocznym. Nie wierzysz? Zadzwoń na krajową informację podatkową.
Nie piszę rzeczy nie sprawdzonych, a że Twoja umowa podlegała wykazaniu to inna sprawa. Nie napisałem że KAŻDA umowa nie podlega wykazaniu w PIT.
Testowałem tą pracę - nagrywanie próbek głosu w VoiceLab i tam właśnie było napisane w FAQ:
Cytat: Czy dostanę od Państwa PIT-11 mówiący o uzyskanym wynagrodzeniu i potrąconym podatku?
Od przychodów z tytułu wykonywania usług na podstawie umowy o dzieło pobiera się zryczałtowany podatek dochodowy wówczas, gdy kwota należności określona w umowie nie przekracza 200 zł, a sama umowa została zawarta z osobą niebędącą pracownikiem płatnika. Stanowi tak art. 30 ust. 1 pkt 5a ustawy o pdof (Dz. U. z 2012 r. poz. 361 ze zm.).
Za odprowadzenie zryczałtowanego podatku odpowiedzialny jest zamawiający dzieło, natomiast wykonawca dzieła nie dolicza tego dochodu do swoich pozostałych dochodów i nie wykazuje tego dochodu w żadnym zeznaniu podatkowym rocznym. Nie otrzymuje też PIT11 z tego tytułu.
Zadzwoniłem na KIP potem do US do pewności - sprawdziłem i też byłem zaskoczony ale tak już jest i tyle. Nigdzie nie napisałem też, że każda umowa poniżej 200 zł nie podlega wykazaniu, także zwróć uwagę co piszesz bo małe niuanse czasem całkiem zmieniają postać rzeczy
Wystarczy zadzwonić i się upewnić a nie jechać na domysłach: bo ja tak mam to inni też muszą... pl prawo podatkowe jest pełne niespodziewanek. Rozliczam pity od nastu lat i ciągle coś nowego wchodzi albo się dowiaduję także nie bądź pewny swojego póty nie sprawdzisz tego