Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online Zobacz dzisiejsze dyskusje →
Zmień styl:BiałyMobilny

Wielka aktualizacja Zarabiam.comzobacz pełną listę zmian

Nowa szata Zarabiam.com — prezent na 18letnie urodziny!

Autor Wiadomość
RE: Nowa szata Zarabiam.com — prezent na 18letnie urodziny!
Sprawdź:
Powróciły dwa bugi:

- znacznik [youtube] źle osadza filmik w postach,
- przy wiadomościach prywatnych zniknęła liczba informująca o nowych.
Niestety nadal bardzo często dostaje:

[Obrazek: image.png]
[Obrazek: mentoring.png]
Tak naprawdę od prawie 2 tygodni pracuje nad większą aktualizacją, a ostatnie updaty to preludium aktualizacji do najnowszego mybb którego unikałem jak ognia przez lata.

przygotowania dotyczą aktualizacji forum z 1.6 z z 2015 rooku do najnowszego 1.8.x z aktaulizacja do roku bieżącego, kosztowało to zawsze tyle pracy że nigdy nie chciałem tego robić... jednak po prawie 2 tygodniach pracy jestem bliżej niż dalej - testy prowadze na zewnetrznym serwerze dedykowanym.

Plan był następujący:

1. wykonanie pełną kopię bazy, plików, konfiguracji apache, crona i ustawień MySQLa gdzies na zewnetrzny serwer w razie fuckupu
2. sprawdzamy możliwość jej odtworzenia - sama obecność pliku kopii nie wystarcza w razie wtopy aby nie podzielić los lockerz.com.pl
3. postawic nowy serwer z aktualnym, wspieranym systemem, PHP i bazą danych.
4. odtworzyc tam kopię forum pod prywatnym adresem testowym, niedostępnym dla wyszukiwarek i zwykłych użytkowników.
5. Wyłączaenie wszystkich starych pluginow i przeprowadzamy aktualizację kopii do MyBB 1.8.40 - czyli najnowszej aktualnej wersji mybb.
6. migracja aktualnych motywow czyli obecnego czarnego, bialego i mobilny szablonu do systemu szablonów MyBB 1.8.
7. audyt każdego pluginu. Część będzie wymagała aktualizacji, część przepisania, a część problematycznych zapewne do wyrzucenia
8. Testujemy logowanie/dodawanie postów/edycję/wiadomości prywatne/wyszukiwarkę/załączniki/galerię zdjęć/SEO URL/polskie znaki/system mailingowy i wersję mobilną.
9. Próba wydajnościową na kopii aktualnej bazy.
10. Dopiero wtedy decyzja czy jest lepiej niż było , wtedy wdrążenie publiczne.

jestem przy punkcie 7, więc najgorsze za mną. Zobaczymy czy coś z tego wyjdzie.
[Obrazek: zarabiam.com.png]