![]() |
Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? (/Temat-Wysylasz-paczki-za-pobraniem-i-wracaja-154884) |
Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? - rachman - 22-02-2018 22:19 Znalazłem ciekawy art o sposobie na odzyskanie kasy jak wysłaliśmy paczkę za pobraniem a odbiorca olał sprawę i nie dość że nie dostaliśmy kasy za produkt to musimy pokryć koszt przesyłki za "podróż" w obie strony... https://www.flynerd.pl/2016/08/nie-odebrana-wysyka-za-pobraniem-jak-z.html Nie ma co przepisywać - choć art nie najnowszy to info jest dość aktualne, co najwyżej niewielkie zmiany są (np. wymóg posiadania nr pesel - ale zostało to opisane w komentarzach jak to obczaić). Warto zerknąć bo może się przydać też przy odzyskiwaniu długów - jest tam wzór wniosku przedsądowego wezwania i postępowania sądowego ![]() RE: Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? - Itachi198 - 22-02-2018 22:47 Przyda się, dzięki ![]() RE: Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? - jarunioo7 - 23-02-2018 14:03 Nie znałem tego, dziękuje za podrzucenie linku ![]() Swego czasu sprzedawałem breloki na allegro za około 15zł / sztuke. Około 20 przesyłek nie zostało odebranych więc teoretycznie powinienem pokryć koszty podróży paczki w dwie strony. Bardziej opłacało mi się nie płacić i nie odbierać towaru niż za niego zapłacić (nie jestem pewny ale była to chyba kwota 14zł / paczke). Załóżmy, że ktoś ma towar droższy, odbiera paczke, płaci za przesyłkę. 1) pierwszy mail o uregulowanie płatności 2) drugi mail z informacją o przedsądowym wezwaniu do zapłaty 3) wysyłamy polecony z przedsądowym wezwaniem do zapłaty (za polecony też oczywiście płacimy) 4) złożenie pozwu do sądu 5) 2 miesiące czekania na wyrok, + około 2 kolejnych na klauzule wykonalności 6) wizyta u komornika Zobaczcie ile to włożonej pracy i czekania tylko po to żeby odzyskać kilkanaście złotych za przesyłkę ![]() RE: Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? - rachman - 23-02-2018 15:16 Nie no bez przesady - za polecone, odsetki za zwłokę, koszty sądowe można wnioskować o zwrot. Jednorazowo czy za groszowe paczki nakład pracy może być niewspółmierny ale jak częściej lub większe kwoty to - raz tworzymy sobie wzór pism a potem tylko dane podmieniasz i robisz z automatu wszystko. Trochę wysiłku i czasu - już decyzja indywidualna co się bardziej opłaca - tracić czas czy kasę ![]() Z opinią gorzej ale za psucie opinii bezpodstawnie też możesz grube odszkodowanie uzyskać. Też sprawa indywidualna. RE: Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? - altis_szkody - 28-08-2018 11:38 ale chyba lepiej wysyłac po wpłacie na konto RE: Wysyłasz paczki za pobraniem i wracają? - azzaz - 29-08-2018 13:42 (28-08-2018 11:38)altis_szkody napisał(a): ale chyba lepiej wysyłac po wpłacie na konto Są osoby, które wtedy(szczególnie przy droższych rzeczach) w ogóle nie kupią. Sprzedając coś za kilkadziesiąt złotych to nie ma problemu, ale przy sprzedaży np. części do samochodu/motocykla, elektroniki i innych rzeczy po kilkaset złotych to często inaczej niż za pobraniem to nikt nie kupi nigdy. |