Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online Zobacz dzisiejsze dyskusje →
Odpowiedz 
Używanie nazw dużych portali w nazwie domeny

Autor Wiadomość
Używanie nazw dużych portali w nazwie domeny
Sprawdź:
Siemka Smile
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy używanie w domenach nazw takich firm jak facebook, instagram, snapchat, allegro, Linkedin, amazon, aliexpress jest legalne? Ile jeśli w ogóle grozi za użycie takiej nazwy w domenie?
Chodzi mi głównie o użycie słowa np facebook z jakimś słowem tworząc domenę np facebookzkurczaka.com albo zarejestrowanie domeny np facebook z innym rozszerzeniem np .info
RE: Używanie nazw dużych portali w nazwie domeny
Też jestem ciekawy.
(22-12-2015 23:04)darkside napisał(a):  Siemka Smile
Mógłby mi ktoś powiedzieć czy używanie w domenach nazw takich firm jak facebook, instagram, snapchat, allegro, Linkedin, amazon, aliexpress jest legalne? Ile jeśli w ogóle grozi za użycie takiej nazwy w domenie?
Chodzi mi głównie o użycie słowa np facebook z jakimś słowem tworząc domenę np facebookzkurczaka.com albo zarejestrowanie domeny np facebook z innym rozszerzeniem np .info

moim zdaniem kazda szanujaca sie firma ma i tak wykupione domeny (1 wyraz po kropce np. .pl .com. .info) i zarejestrowana jak znak towarowy

dostaniesz tylko sybdomeny typu waw.pl i tego typu

jezeli chodzi o polaczenie slowa np. "facebook" to mysle ze mozesz uzywac jezeli nie wplywasz na ich wizerunek np."poznalemnafacebooku.pl" jest ok, a np "robiekupenafacebooku.pl" juz nie bardzo

warto przeczytac to:
http://znakitowarowe-blog.pl/domena-inte...-towarowy/
Glosy: rachman (+1), darkside (+1)
Nie możesz używać w domenie słowa facebook , sprawdź sobie politykę FB oni to uznają za podszywanie się pod ich firmę. Tak samo jest z innymi dużymi serwisami.
Glosy: darkside (+1)
Ciekawy artykuł dotyczący tematu:
http://www.pcworld.pl/news/62946/Microso...t.com.html

Wielkie portale, mają wielkie zaplecze prawnicze, dlatego raczej w przypadku konfrontacji jesteśmy skazani na porażkę.
(23-12-2015 18:34)radek0389 napisał(a):  Ciekawy artykuł dotyczący tematu:
http://www.pcworld.pl/news/62946/Microso...t.com.html

Wielkie portale, mają wielkie zaplecze prawnicze, dlatego raczej w przypadku konfrontacji jesteśmy skazani na porażkę.
"Bohater" artykułu przegrał, domena mikerowesoft.com przekierowuje na microsoft.com facepalm

Co do @topic, możesz użyć jakiś słów kluczowych, np. zamiast facebook użyć fejs, etc.

@down Więc najlepiej randomString()

Używanie takich nazw jest jednoznaczne z podszywaniem się ;p wiec Big Grin
Reputy rozdane Big Grin A znacie może jakąś stronę (lub jakiś inny sposób) na której można sprawdzić czy domena jest objęta prawami towarowymi? domenę chciałem wykorzystać pod PPA więc nie wiem czy to naraża dobre imię firmy Jerk2
(23-12-2015 20:11)darkside napisał(a):  Reputy rozdane Big Grin A znacie może jakąś stronę (lub jakiś inny sposób) na której można sprawdzić czy domena jest objęta prawami towarowymi? domenę chciałem wykorzystać pod PPA więc nie wiem czy to naraża dobre imię firmy Jerk2

i tu znow wjezdzam Ja Smile mysle ze tym powinny przejmowac sie firmy dostarczajace domeny - przeciez My Bogami nie jestesmy, no moze poza mna Wink
(23-12-2015 20:16)zet01 napisał(a):  
(23-12-2015 20:11)darkside napisał(a):  Reputy rozdane Big Grin A znacie może jakąś stronę (lub jakiś inny sposób) na której można sprawdzić czy domena jest objęta prawami towarowymi? domenę chciałem wykorzystać pod PPA więc nie wiem czy to naraża dobre imię firmy Jerk2

i tu znow wjezdzam Ja Smile mysle ze tym powinny przejmowac sie firmy dostarczajace domeny - przeciez My Bogami nie jestesmy, no moze poza mna Wink

Chyba sobie żartujesz, że firma dostarczająca domenę ma się martwić czy przypadkiem któraś nie jest objęta prawami Wink

Co do twojego pytania darkside staraj się aby domena nie była podobna do znaku/nazwy domeny zastrzeżonej i wszystko będzie git. Chociaż nie zawsze jak pokazuje przykład domeny ap.pl Lol
Odpowiedz