Sprawdź:
Siema wszystkim
Z góry bardzo proszę o niezamykanie tego tematu, myślę, że jest to bardzo ważne.
Nie będę kopiował całego poradnika z LeadMore także dam tutaj link dla większych wątpliwości:
http://leadmore.pl/dodatki/poradnikpodatkowy
Wiem, że pełno ludzi pyta się jak rozliczać pieniądze zarobione w LeadMore (ogółem przez internet) ale może zróbmy jeden temat, w którym ludzie zadawaliby pytania bo sprawa jest tak pomieszana, że ja sam się w tym wszystkim gubię...
Otóż na pierwszy ogień chciałbym abyście pomogli; wytłumaczyli sprawę mi z czego będę bardzo wdzięczny gdyż nie chcę mieć problemów z Urzędem Skarbowym.
Zarabiam od stycznia 2015 roku
Zarobiłem do tej pory kwotę cztero cyfrową - zarobiłem ogólnie łącznie dużo powyżej 3091 zł czyli przekroczyłem kwotę wolną od podatku
Kiedy zacząłem zarabiać byłem niepełnoletni gdzie zarabiałem na brata -
wystawiłem łącznie 7 rachunków na brata ale nie przekroczyłem kwoty 3091 zł
Potem
zacząłem zarabiać na ojca gdzie wystawiłem na niego 2 rachunki i także nie przekroczyłem kwoty 3091 zł.
1 lipca 2015 roku zacząłem zarabiać na siebie bo skończyłem 18-nastkę i
na siebie wystawiłem do tej pory 5 rachunków i przekroczyłem kwotę 3091 zł.
Wszystkie pieniądze czy to kiedy zarabiałem na brata czy ojca szły na moje konto
I teraz mam pytania:
1) Mogę rozliczyć całą zarobioną do tej pory kwotę na siebie czy brat jak i ojciec muszą po prostu rozliczyć się z zarobionych pieniędzy osobno ?
2) Jak napisałem wyżej brat i ojciec nie przekroczyli kwoty wolnej od podatku ale muszą po prostu się rozliczyć tylko oni nie będą płacili podatku ?
3) Ja przekroczyłem 3091 zł i muszę odprowadzić podatek - ile % wynosi podatek od zarobionej kwoty ? Oraz czy będę musiał rozliczyć się w kwietniu 2016 roku ? Jeśli tak to muszę wypełnić PIT-36 czy PIT-37 i zarobioną kwotę wpisać w "Inne dochody" czy "najem powierzchni reklamowej" ?
To nie jest ciężkie do wytłumaczenia a pomożecie mi to wszystko ogarnąć dlatego jeszcze raz proszę o pomoc w ogarnięciu tego tematu.