Sprawdź:
Witam wszystkich serdecznie.
Forum przeglądałem już wcześniej, ale dopiero wczoraj postanowiłem wreszcie się zarejestrować. Skoro już jestem - i dziennik musi być. Mam nadzieję, że zmotywuje mnie to do dalszej pracy i wytrwałości w dążeniu do wyznaczonych celów.
W internecie zarabiam już od około 2-ch lat. Mam małego bloga, z którego wyciągam około ~120zł miesięcznie na reklamach AdSense. Trochę też handlowałem na Allegro przedmiotami do gier online (to były czasy), ale niestety moja "nisza" się wypaliła i strumień wysechł. Pora więc na coś nowego.
Jestem programistą, zarabiam głównie tworząc strony internetowe i inne pierdoły. Niestety trzeba się narobić, żeby zarobić - a ja, jak większość programistów - dążę do automatyzacji czego się da.

Postanowiłem więc, że wezmę się za prywatny projekt, który w założeniach powinien przynosić zyski przy minimalnym nakładzie pracy. Wybrałem "niszę", kupiłem domenę, serwery, podpiąłem, napisałem skrypt (działa, więc nie jest źle). Zajęło mi to kilka dni. Poniesione wydatki - około 200-250 zł.
Całość opiera się na jednym portalu, na który mam zamiar kierować jak najwięcej ruchu - zamieszczam na nim linki, w które użytkownicy będą musieli kliknąć, żeby dostać się do interesujących ich materiałów. Główny zarobek na chwilę obecną ma być z płatnych skracaczy linków.
Ponieważ dziennik jest pisany troszkę z opóźnieniem - napiszę w skrócie:
Dzień 1-7:
- Przygotowanie portalu
- Utworzenie kont shorte.st, adf.ly
- Spam reklamami na forach (kilka postów)
Zarobki: 0
Wydatki: 200-250 zł
Dzień 8:
Pierwsze zarobki:
shorte.st - 0,4$
adf.ly - 0,35$
Zarobki: 0,75$
Nie jest tak źle, jak na początek.
Dzień 9:
shorte.st - 0,39$
adf.ly - 0,35$
Zarobki: 0,74$
Byłem nastawiony na więcej, na próbę dodałem więc trzeci skracacz - al.ly.
Dzień 10:
shorte.st - 0,25$
adf.ly - 0,28$
al.ly - 1,16$
Zarobki: 1,69$
Pierwsze dwa trochę spadły - prawdopodobnie dlatego, że było trochę ruchu ze słabych krajów i spadł eCPM. Natomiast al.ly przyjemnie mnie zaskoczyło - zlicza bardzo ładnie wszystkie kliknięcia.
Dzień 11:
shorte.st - 0,26$
adf.ly - 0,27$
al.ly - 1,54$
Zarobki: 2,07$
Nic praktycznie nie robiłem poza bieżącą obsługą strony - pilnowaniem, czy wszystko działa, itp. Zleciłem pod koniec dnia pierwszą wypłatę z al.ly.
Dzień 12:
shorte.st - 0,24$
adf.ly - 0,25$
al.ly - 1,49$
Zarobki: 1,98$
Wypłata z al.ly na PayPal'u - szybko. Zrobiłem kilka większych zmian na stronie, ponad 6h roboty.
Dzień 13:
shorte.st - 0,24$
adf.ly - 0,25$
al.ly - 1,31$
Zarobki: 1,80$
Zacząłem się zastanawiać nad tym, czy trzymanie dwóch pierwszych skracaczy ma sens. Sporo kliknięć u mnie pochodzi od tych samych użytkowników - obecnie strona ma około 400uu dziennie. Nic nie robiłem poza analizą ruchu i bieżącą obsługą strony (kilka poprawek).
Dzień 14:
shorte.st - 0,35$
adf.ly - 0,39$
al.ly - 1,89$
Zarobki: 2,63$
Napisałem nowy skrypt do automatycznego generowania skróconych linków. Nie jestem zadowolony, skrypt wymaga przepisania ponieważ generuje 4x więcej linków, niż potrzebuję. Chciałem śledzić kliknięcia poprzez zapewnienie unikalnego skróconego linku dla każdej akcji, ale muszę to rozwiązać inaczej.
Dzień 14:
shorte.st - 0,33$
adf.ly - 0,25$
al.ly - 1,37$
Zarobki: 1,95$
Chciałem dociągnąć shorte.st i adf.ly do progu wypłaty, ale po przemyśleniu, uznałem, że więcej zarobię gdy z nich zrezygnuję już teraz. Tak też zrobiłem i cały ruch puściłem przez al.ly. Zleciłem też wypłatę.
Dzień 15:
shorte.st - 0,05$
adf.ly - 0,06$
al.ly - 3,54$
Zarobki: 3,65$
Wypłata z al.ly na koncie. Zrobiłem anglojęzyczną wersję strony - ponieważ sporo ruchu jest z poza PL.
Dzień 16 (wczoraj):
al.ly - 5,82$
Zarobki: 5,28$
Zmiany odniosły pozytywny skutek. ATH jak na razie.

Szukałem innych źródeł monetaryzacji ruchu - testuję różne popundery i bannery, na razie zarobek z tego żaden.
Do zrobienia:
- Założyć fanpage na Facebook, a może całe zapelcze?
- Wypromować fanpage (jeszcze nie wiem jak - albo kupię fanów, albo zareklamuję/zaspamuję na innych FP lub grupach).
- Poszukać innych źródeł ruchu - najlepiej z poza PL.
- Przepisać skrypt automatycznie generujący skrócone linki.
- Zastanowić się czy zrobić rejestrację użytkowników na stronie.
Podsumowanie zarobków do tej pory (pomijając koszty):
shorte.st - $2.9690 (zamrożone)
adf.ly - $2.67481 (zamrożone)
al.ly - 18.504$ (8.93$ wypłacone)
No i rzecz jasna screen:
Mam nadzieję, że wytrwam.

Pozdrawiam.