Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Polska społeczność o zarabianiu przez internet, pracy w domu i dodatkowej pracy online Zobacz dzisiejsze dyskusje →
Odpowiedz 
Informator podatkowo – zusowski dla uczestników programu partnerskiego „Fires” » oparty na podstawie regulaminu współpracy Wydawców z programem partnerskim „Fires” z dnia 01.09.2013 roku

Autor Wiadomość
RE: Informator podatkowo – zusowski dla uczestników programu partnerskiego „Fires”
Sprawdź:
Da radę tak podpiąć zarobki z PPA też? Gdzie w tytule nie ma nic o najmie?

Ja jutro idę do US też pogadać, pozapisuje sobie na zapas numer konta, dokładne ilości hajsu i może się czegoś dowiem.

A udałem się do biura podatkowego, żeby mi kobita wypisała PIT bo chciałem się rozliczyć za 2013 to chciała umów na to wszystko, ja mówie że tam są regulaminy i żadnej umowy nie miałem (zarabialem na ppa/programach) to teraz jej dałem do analizy moje wyciągi i regulaminy ac/freebiz/fires/fc Jerk2

18% jest do 85k~ pln rocznie
powyżej 85k pln płaci się 32%
RE: Informator podatkowo – zusowski dla uczestników programu partnerskiego „Fires”
kiedy składaliście te oświadczenia o wyborze formy opodatkowania? Ja byłam w US 17 lutego i złożyłam takie oświadczenie, jednak dzisiaj pani z US zadzwoniła do mnie, że powinnam jeszcze złożyć NIP-7 czyli zgłoszenie identyfikacyjne osoby fizycznej będącej podatnikiem lub płatnikiem. Czy miał ktoś taką sytuację?
Ja dzisiaj składałem oświadczenie i żadnego PIT'u nie musiałem i obym nie musiał Wink
przecież teraz nipem jest pesel..
co urząd to widzę inne zwyczaje Tongue
Wink RE: Informator podatkowo – zusowski dla uczestników programu partnerskiego „Fires”
Nie chciałem tematu podnosić na forum, ale zmuszony jestem.
Na maile wysyłane na [email protected] nikt nie odpisuje.

Cytat:Popraw następujące błędy:
Użytkownik Vex, do którego chcesz wysłać PW, przekroczył limit prywatnych wiadomości - wiadomość nie może zostać teraz wysłana.

Do Vexa na priv napisać zatem nie można.

Zatem publikuję list otwarty, który chciałem wysłać na priv Smile :

Cytat:Cześć,

nie wiem czy mam przyjemność z Rafałem Piątkowskim czy nie. Mam natomiast sprawę dotyczącą rozliczenia z pp fires i jednocześnie nadzieję, że zwracam się z tym do właściwej osoby.

Prowadzę DG i jestem VATowcem. Przesłałem fakturę VAT na maila [email protected] na kwotę netto równą kwocie widoczną w panelu.

Brutto do zapłaty to zatem kwota w panelu * 1,23.
Standardowo jak we wszystkich PP, sieciach afilacyjnych, itp.
Na rachunek bankowy dostałem jednak kwotę netto, co zdecydowanie w porządku nie jest, z regulaminem zgodne też nie.

Cytat:3. Wynagrodzenie Wydawcy stanowi kwotę należną, powiększoną o należny podatek od towarów i usług.

Pieniądze zostały wypłacone bardzo szybko, ale kwota jest zbyt mała. Brakuje podatku VAT, który muszę odprowadzić do US.

Proszę o ustosunkowanie się do sprawy.

Pozdrawiam

Czy ktoś z Was wystawiał fakturę VAT dla BLUE ICE Rafał Piątkowski?
Doliczyliście VAT do należnej kwoty?
w generowanych przy zleceniu wypłaty rachunkach możesz zauważyć, że jest jak byk napisane, że kwota, którą dostajesz to WARTOŚĆ BRUTTO , a nie netto....
Cytat:3. Wynagrodzenie Wydawcy stanowi kwotę należną, powiększoną o należny podatek od towarów i usług.

4. Kwota należna Wydawcy będzie wykazywana indywidualnie każdemu Wydawcy w odpowiedniej sekcji, dostępnej do wglądu Wydawcy po zalogowaniu się w panelu Wydawcy na stronie firmy „BLUE ICE”.

"kwotę należną powiększoną o.."

w panelu jest widoczna kwota należna (pkt.4)

@Up, znajdź jeden PP w sieci, gdzie wystawiając fakturę VAT naliczona kwota jest kwotą brutto.

Wszystkie sieciówki typu netsales, webepartners, novem, (ba, nawet eforsa!) oraz gracze 'detaliczni' typu intymnosc, selkar itp rozliczają się z partnerami w poniższy sposób:
1. rachunek - nie prowadzisz działalności lub nie jesteś płatnikiem VAT - zarobione to kwota brutto
2. faktura vat - jesteś płatnikiem - zarobiłeś netto, doliczasz VAT - dlaczego? A dlaczego masz zarabiać mniej? Prowadzący PP odlicza sobie VAT, a ja go płacę do US. Efekt taki sam gdybym działalności nie prowadził. Od kwoty netto płacę jeszcze dochodowy jak partnerzy nie prowadzący DG
Dla osoby prowadzącej DG i płacącej VAT nie ma w tym nic nadzwyczajnego.

(btw. uwielbiam te zagrywki ad personam w stylu " trochę czytania ze zrozumieniem"... po co? to żałośnie obniża poziom dyskusji. Rozmawiajmy proszę merytorycznie, nie jestem dla nikogo nie uprzejmy zadając pytanie, proszę o wzajemność w odpowiedziach.)

W dalszym ciągu mam nadzieję, że uzyskam odpowiedź od Vexa.

edit
Dodam, że moje zdziwienie otrzymaną kwotą stąd, że współpracuję z wieloma podmiotami w ramach różnych pp, wystawiłem kilkadziesiąt faktur i nigdy nie zdarzyło się, żeby ktoś zmniejszył mi wynagrodzenie o podatek
Jeżeli zarobię 3.000zł to nie muszę odprowadzać żadnych podatków?
@up

Jeśli zarobisz tyle w ciągu roku to nadal musisz odprowadzić podatek, który zostanie Ci zwrócony, gdyż jest to kwota wolna od podatku.
Odpowiedz