Integracja!
[[Poniżej bardzo dziwna konstrukcja zdania:]]
>Biorąc moduł odpowiadający za logi z projektu omegle, wrzucając go do pierwszego projektu...
>Zmieniając kod log_modułu
>Odpalając frontend serwisu z logami
MAMY KOMPLET!
Tak więc, zobaczmy co w trawie piszczy:
Po przepisaniu wszystkiego "na nowo", wraz z wcześniejszym rozrysowaniem algorytmu na kartce (tego nie chcecie widzieć, uwierzcie mi!).
Czas na testy - tutaj są obrazki - ponownie można kliknąć, żeby zobaczyć większy...
Wczoraj, jakoś w nocy, próba pierwsza (screen z zabbix'a):
Co generuje takie duże obciążenie procesora (komenda top i htop)
[[Tą drugą ktoś mi podpowiedział - dziękuję serdecznie. Jeśli chcesz być wspomniany, zwyczajnie się odezwij

]]):
Wygląda na to że to przeglądarka, a ja zbytnio problemu nie mogę rozwiązać... Chyba że coś wymyślę.
Spoglądamy w logi, żeby zobaczyć czy wszystko się udało
(dla celów testowych - zamiast restartować wszystko co 20 minut, restartujemy co pięć):
[[BRAK SCREENA - przepraszam]]
Z tego co pamiętam - co któreśtam(naprawdę losowo) logowanie działa, co opóźnia cały proces.
Poprawka z serii DEBUG:
Zrobić screenshoota po zalogowaniu.
Wynik:Screenshoot poprawny, wszystko powinno działać.
Analizujemy skrypt
W jaki sposób sprawdzane jest, czy konto jest zalogowane? Tworzona jest jakaś operacja. Sprawdzamy czy pisaliśmy to na kolanie, a potem bezmyślnie wkleiliśmy - wygląda na to że tak.
Poprawka z serii DEBUG: Zrobić screenshota po wykonaniu operacji
Wynik: Screenshoot niepoprawny, korelacja z logami - operacja zawsze zawodzi.
Próba poprawek kodu
po analizie strony od nowa, zauważyłem że gdzie-niegdzie nazwy są niepoprawne (jakim cudem to się wcześniej logowało to nie mam pojęcia...).
Poprawka: Wpisać poprawne nazwy, napisać więcej kodu...
Wszystko działa?
Test: Zostawić na noc i sprawdzić co dalej...
![[Obrazek: final-log.jpg]](https://s1.postimg.org/5lgy7u4td7/final-log.jpg)
Rano: Spoglądam w logi - całkiem sporo tam błędów na końcu.
Problem: Brak bardziej szczególnego logowania (nie wiem jaki exception wystąpił!) - ten błąd z założenia miał nigdy nie występować...
Poprawka: Wysyłać szczegóły na temat exceptiona, żeby zobaczyć co jest nie tak.
Co dalej?
Zostawiam skrypt, niech sobie działa - Czekam w nadziei, że problem znowu się pojawi...
@edit
Skrypt nie wykrywa że dostał bana - w sumie nigdy tego nie robił... pora to zmienić!
Log z testu:
Kod:
[18:31:09] InitOnce succeed!
[18:31:09] Changed number - 1 out of 2
[18:31:13] 20mins loop - start
[18:32:32] Tried to log in as xxxxx
Stats(form_login:1 form_password:1 form_submit:1)
[18:32:35] Saved screenshoot as /tmp/gg_after_login.png
[18:33:10] Initial Spin - login confirmed
[18:33:16] Saved screenshoot as /tmp/gg.png
[18:33:21] Account probably banned
[18:33:21] Destorying Webdriver
[18:33:21] Changed number - 2 out of 2
[18:33:25] 20mins loop - start
[18:33:52] Tried to log in as yyyyy
Stats(form_login:1 form_password:1 form_submit:1)
[18:33:56] Saved screenshoot as /tmp/gg_after_login.png
[18:34:10] Initial Spin - login confirmed
[18:34:15] Saved screenshoot as /tmp/gg.png
TODO: Obserwacja działania + Pora popracować nad wydajnością

)
@edit-end
PS. Znowu mam wrażenie że piszę do siebie, więc trzeba zadać pytanie do publiczności:
1) Jak wam się podoba taka forma prowadzenia dziennika - z para-technicznymi uwagami
2) Wolelibyście na przyszłość formę taką jak poprzednie posty - gdzie przechodzę od razu do rozwiązania, czy wolicie zobaczyć w jaki sposób doszło do takiego rozwiązania
3) Czy wpisy nie są troszkę przydługie? Naprawdę chce się komuś to czytać? Zawsze można to skrócić.
4) Znowu, zupełnie jak poprzednio - jak czytasz to zostaw po sobie ślad, zrobi mi się cieplej na serduszku (a jakbyś był tak miły żeby odpowiedzieć na powyższe pytania to już w ogóle cud, miód, orzeszki)