problem dużych firm to duże koszta na programistów, administratorów grafików i cholera wie co jeszcze
także cop się dziwić, nasze polskie gry też padają, bo nie stać właścicieli na opłacanie pracowników
zgadza się wszystko co piszesz ale to tylko dowodzi też, że w ogóle nie przeczytałeś pdfa do którego podałem linka w opisie i który mówi o kilku opcjach do tej pory na pewno nie spotykanych w wersji www
nie jest to pełny opis gry, bo bym chyba musiał stworzyć referat na kilkadziesiąt stron
czy temat orków i ludzi oklepany? pewnie tak, ale nikt nie powiedział, że z czasem nie wprowadzę pozostałych ras
no i ponownie grafika, no tak budżet i tu nie ma co świecić oczami
sam napisałem w swoim poście, że gier w sieci jest sporo i nie szukam inwestora, który stwierdzi, że gra nie przynosi mu dochodów jakie sobie wymarzył i weź teraz zwracaj mu pieniądze - co to to nie
gra na pewno przyciągnie jakąś gromadkę ludzi, którzy będą grać
celuję w odpowiedni target, ludzi, którzy znają klimat
każdy biznes jest ryzykiem, ja już tyle wydałem na ten projekt, że wstyd będzie go po prostu nie wydać wreszcie

poniekąd dlatego szukam pasjonata gier jako wspólnika, ponieważ nawet jeśli gra nie przyniesie kolosalnych zysków to na pewno z czasem się zwróci włożony wkład, bo nie jest on jakiś ogromny, a nie ma też kolosalnych kosztów utrzymania
najważniejsze w każdym biznesie jest nie to ile włożymy na początku, a jakie koszta miesięczne musimy potem ponosić a jakie mogą być zyski
popatrz na grę tego typu tak:
- koszt serwera i domeny nie interesują nas przez najbliższe 5lat dla 1 serwera dedykowanego 3 vps i 1 współdzielonego (czyli de facto można postawić aż 5 serwerów gry) ale bierzmy pod uwagę tylko 1 serwer
- na serwerze powiedzmy 5000 graczy aktywnych (taka ilość jest do osiągnięcia bardzo szybko)
- 1% dokonuje płatności 30zł/mc; więcej niż 1% to mają gry przeglądarkowe klony ogame... i prywatne serwery plemion... także chyba zapadłbym się pod ziemię ze wstydu gdyby tu ludzie nawet takiej kwoty nie płacili, zatem 1% = 50 x 30 = 1500zł; jest to śmieszna suma
W najgorszym wypadku, niech będzie, że jest totalna bida i prócz top10 nie interesuje się zakupem vip
zatem 10x30zł = 300zł, jedan wielka tragedia ale tak sobie przyjmijmy jakieś minimum
serwer opłacony na 4 lata i 2mc, czyli powiedzmy, że od kwietnia startujemy, zarobek liczymy od maja = 2 miesiące odpadają
i równo 4lata = 48mc liczymy po 300zł
daje nam to 48 * 300 = 14400zł
same konta vip w grze to nie wszystko, niektóre elementy gry wymagają np użycia jakiegoś specjalnego surowca, dostępnego tylko za pieniądze
u mnie są to rubiny i tak np jeśli generałowie w armii gracza mają awansować na wyższy poziom, to trzeba wydać 10 rubinów na każdego generała
a 10 rubinów = 5zł przelewem lub ok 10zł w smsach
to tylko jeden z prostych przykładów jakie można wprowadzać w grach tego typu
ulepszanie przedmiotów dla generałów za rubiny, szybkie surowce, ochrona, przyspieszenia budowania itd jest tego sporo