Aktualizacja Zaległych Wpisów!
Poniżej uaktualnienie pozycji rozgrywanych systemem
SkyTower-FX w okresie
od Września do Grudnia 2021 roku! Wpisy umieszczam wszystkie razem bo otwieranych zleceń było naprawdę niewiele. Polowałem jedynie na te odczyty, które mogły dać potencjalnie najwyższy procent zwrotu. W następnym poście wystawię wspólne podsumowanie pozycji, które były obstawiane tym systemem w ciągu ostatnich
czterech miesięcy ubiegłego roku. Jako, że ponownie aktualizuję dziennik po długiej przerwie, to nie wszystkie screeny z historii brokerów udało mi się wyciągnąć, gdyż jak wiecie regularnie zamykam rachunki i otwieram kolejne w celu uniknięcia manipulacji przez platformy brokerskie. Jednak w czasie gdy wpisy nie był aktualizowane, a wydarzeń z tej strategii było raptem kilka, ja nie próżnowałem i dopracowywałem
Money Management pod inne indywidualne systemy, które już wkrótce mam nadzieję - ujrzą światło dzienne. Przypominam po raz kolejny, że niniejszy dziennik dotyczy jedynie zagrań strategią
SkyTower-FX i wszelkie inne strategie, które stosuje równolegle, nie są w nim uwzględniane. W następnych dniach dodam do dziennika pozycje rozegrane w Nowym Roku, które jeszcze bardziej nabrały na sile reakcji. Nie chcę ich po prostu mieszać z tymi zaległymi, więc lada moment spodziewajcie się kolejnego posta dotyczącego reakcji w 2022 roku!

Kanada - Decyzja w Sprawie Stóp Procentowych - USD/CAD
Tym razem Stopy Procentowe dla Kanady bez zdecydowanej reakcji. Zagrałem tutaj na SELL po podbiciach mających miejsce wcześniej oraz sugerując się szablonowym zachowaniem dla tej waluty, jeśli chodzi o formowanie się ostatnich świec (Odwrotne niż w przypadku innych walut). Faktycznie - początkowo CAD zszedł w dół, jednak po chwili miało miejsce wybicie w górę, po którym nastąpiło stopniowe, silne umacnianie się Dolara Amerykańskiego. W rezultacie pozycja ustawiona automatycznie na 5 minut wygaśnięcia, została niestety zamknięta na stracie.
Czyste nocne wejście BUY, zamknięte automatycznie po pięciu minutach po publikacji. Cena dość jasno podpowiedziała mi kierunek przed odczytem. Na wyższym lewarze udało się wygenerować +156% stawki.
Kolejne Stopy Procentowe Kanady zwróciły z nawiązką brak reakcji z zeszłego miesiąca. Wejście bardzo czyste i silny zjazd ceny po wydarzeniu. Nie pierwsza taka sytuacja na Kanadyjczyku, gdzie cena jest podbijana niemalże cały dzień od porannego otwarcia rynku. Mniej więcej w 75% czasu, przez te kilka godzin SELL był pewniejszy. Potem następuje charakterystyczny wcześniejszy rajd i reakcja zgodna z kierunkiem ruchu ceny, widoczna zarówno na interwale M5 jak i M1. Zachowanie ceny bardzo czyste, nie było mowy o jakiejkolwiek wycince nawet przy ustawieniu bardzo wysokiego procentu konta. Silne umocnienie - ostatnio dość cykliczne. Można było trzymać zlecenie nawet trochę dłużej, jednak założenie pięciu minut wciąż sprawdza się całkiem dobrze. Zagranie pozwoliło na wyższym lewarze wycisnąć aż +489% stawki.
Wejście na Stopach Procentowych Euro bardzo słabe. Krótkie zagranie BUY po charakterystycznym zjeździe ceny. Nieprzyjemnie wysoki spread jak na tę parę. Cena dość szybko zaczęła wracać. Zysk znikomy, zaledwie +13%.
![[Obrazek: EURGBPM1-04.11.21.png]](https://strategiaforex.pl/wp-content/uploads/2022/02/EURGBPM1-04.11.21.png)
Złote dziesięciominutowe wejście dla Stóp Procentowych Funta Brytyjskiego. Wracają te niezwykle zyskowne perełki, co niesamowicie mnie cieszy. Tak czystego wejścia nie mogłem odpuścić. Niesamowity zjazd ceny przez publikacją informacji i bardzo silny wystrzał - wbrew pozorom do wycinki dużo brakowało min. ze względu na całkiem przyzwoity spread przed odczytem. Na GBP/USD widać jeszcze piękniejsze podbicie ceny i zagranie na odwrót. Po prostu dawno nie było tak jasnego wykresu. Różnica w liczbie prognozowanych głosów okazała się o jeden głos wyższa za utrzymaniem poziomu Stopy Procentowej na 0,10%. Postanowiłem wysiąść z pociągu po dziesięciu minutach, jednak cena szła jeszcze bardzo długo w górę. Wolałem zatem zostać przy bezpiecznym zysku, który w tym przypadku i tak był dla mnie bardzo satysfakcjonujący. Można było zarobić mniej więcej drugie tyle, jeśli ktoś odważyłby się trzymać te zlecenie otwarte do wieczora. No i teraz to co interesuje Was najbardziej - na wyższym lewarze udało się uzyskać +456% stawki!
Beznadziejna reakcja. Cena rozeszła się na dwie strony, na szczęście zawróciła i postanowiłem zamknąć pozycję właściwie na zero (Finalnie wyszło 19$ na plus czyli nijaki procent stawki). Fundamentalnie wytłumaczyć mi to ciężko bo dane pokazywały, że teoretycznie USD powinien umocnić się względem CAD, a tutaj marna reakcja na pierwszej świecy i szybki powrót ceny. Nie trzymałem tego dłużej, bo nic by z tego nie wyszło i chciałem po prostu zamknąć w okolicach zera. Jak widać dobrze zrobiłem, bo po czasie cena poszła dalej w kierunku odwrotnym od prognozowanego.
W ostatnim czasie bardzo opłaca się polować na reakcje związane z walutą Zjednoczonego Królestwa. Funt ponownie zaskoczył dając bardzo dobrą reakcję po wcześniej widocznych podbiciach cenowych. Tym razem również postanowiłem rozegraną pozycję trzymać dokładnie 10 minut. Przedświąteczna podwyżka Stopy Procentowej z poziomu 0,10% na 0,25% wywołała bardzo silną reakcję umocnienia wyspiarskiej waluty. To pozwoliło zamknąć zagranie z zyskiem wynoszącym 351% stawki.