(26-01-2024 01:13)Dr Piotr napisał(a): W tym tempie, to zejdzie 46 miesięcy. Jeśli dodamy malejącą wartość pieniądza w czasie z tytułu inflacji, to nawet pod 5 lat?
Nazwy niewypłacone i zablokowane mogły Cię zmylić, ponieważ to też są zarobione pieniądze, ale których nie mogę obecnie użyć/wydać.
Niewypłacone, np.
letyshops mogę je wypłacić w każdej chwili, ale skoda mi się bawić w przelewy po 10 pln co kilka dni i czekam aż się uzbiera chociaż 50/100 PLN.
Zablokowane, są to pieniądze zablokowane w systemach partnerskich lub inwestycjach np, na
Robinhood crypto bonus mogę wypłacić dopiero po 30 dniach, ale te pieniądze już są moje.
I zgodnie z moją matematyką w najgorszym czasie (utrzymując obecne tempo) wyjdzie mi 27,7 miesiąca, czyli 2 lata i 4 miesiące. Ale po to inwestuje by nastąpił efekt kuli śnieżnej, czyli z czasem inwestycje powinny dawać coraz wyższy zwrot, więc powinno być coraz szybciej.
A co do inflacji, po to jednym z aktywów nabytych przeze mnie za zarobione pieniądze są obligacje indeksowane inflacją, by ją zniwelować.
Dzień 31
Ok, dorzuciłem w 2 dzionki na
ySense 2,82$, to koniec, robię 5 wypłatę i patrzę inne sposoby.
Poza tym 6,98 PLN na
letyshops.
I jak widać gruby hajs leci z obligacji xD ale zawsze pierwsze kilka groszy, a dokładnie 11.
Podsumowanie
Do 400 PLN brakło 2,66 pln, całkiem spoko jak na początek drogi do 10000 PLN.
Zmiana:
ySense:
+2,82$
letyshops:
+6,98 PLN
Robinhood crypto: 0
Trading212: 0
Obligacje: 0,11 PLN
Od nowego miesiąca wpadną nowe sposoby zarabiania

ale wcześniej podsumowanie miesiąca! czyli co ile zarobiło od początku.
Podsumowanie Miesiąca 1
ySense:
+45,33$
letyshops:
+43,54 PLN
Robinhood crypto:
+30,17€
Trading212:
+10,05$
Obligacje:
+0,11 PLN
Zwycięzcą jest
ySense, zaraz za nim
Robinhood crypto, podium rzutem na taśmę zamyka
letyshops. Całkiem fajny pierwszy miesiąc, 397,34 PLN po przewalutowaniu po dzisiejszym kursie. Z tego już ponad 200 PLN w inwestycjach

Rozszerzamy portfolio, tym samym czyszczę pozycje w sekcji "Zmiana" i będe dodawał je od nowa jak pojawi się przy nich jakieś pieniądze.
Plany mam proste, co najmniej powtórzyć wynik z tego miesiąca + dołożyć około 300 PLN do inwestycji z zarobków, pracujące 500 PLN już będzie robiło zauważalna zmianę. Poza tym czas chyba na pierwsze inwestycje, które zużywają pieniądze a nie tylko nimi obracają.