Dobrze, ale ktoś zaraz powie ,,ale ja nie chcę zarabiać na ppa, chcę działać tylko na metodach whitehat''. A co jeśli powiem Ci, że istnieje strona na której ludzie za darmo dzielą się pomysłami na nisze whitehat oraz informacjami na temat dokładnych zarobków swoich stron?
Robimy konto na flippa.com czyli chyba największym serwisie służącym do handlu stronami internetowymi, aby rozpocząć nasze poszukiwania. Następnie możemy skorzystać z dostępnych opcji jeśli chcemy wybrać strony monetyzowane w konkretny sposób, lub tylko takie które generują przychody. Ja zaznaczyłem adsense jako sposób monetyzacji i wybrałem miesięczny przychód na poziomie min. 25 $:
Pierwsza lepsza strona z brzegu:
Jak widzimy jest w trakcie licytacji, a jej obecna cena wynosi 5,300 $. Jako, że adres tej strony jest publiczny to możemy sobie normalnie na nią wejść by jej się dokładniej przyjrzeć:
Jak możemy ocenić czy nisza związana z gitarami/ukulele jest dochodowa? To już jest temat na inną okazje, ale to co wiemy na pewno to to, że strona o takiej tematyce istnieje i ma się świetnie. Generuje ruch i przychody z reklam. Słyszałem o wielu osobach które po prostu ,,kopiują'' dochodowe strony zamieszczane na flippa. Oczywiście nie kopiujemy słowo w słowo artykułów z danej strony, a jedynie jej koncepcje i tematy na nasze artykuły.
Pamiętajcie, że znalezienie niszy to jedno, a ocena jej potencjalnego zarobku i konkurencji to drugie! Zostały mi jeszcze 4 sposoby, ale piszę to już ponad 1,5 godziny i zrobiłem przydługi wstęp, więc resztę wrzucę za tydzień.
I na koniec - podałem Wam już 5 uniwersalnych sposobów na szukanie nisz i tak naprawdę to z pomocą pierwszych dwóch możecie znaleźć ich więcej, niż będziecie w stanie przerobić. O ile podałem Wam konkretne sposoby to najbardziej zależy mi na tym, abyście zmienili swoje myślenie na takie z którego pomocą sami będziecie wpadać na nowe pomysły.