(02-09-2014 18:59)Diabełek napisał(a): Obecnie działałem na strategi short-term na M5 jednak to mi nie wystarcza. Niedawno wgrałem strategię RSI premium. I tak sobie obserwuję, dwa wykresy na raz z obiema strategiami.
Dlaczego? Myślę, że pierwsza strategia może wspomóc drugą i odwrotnie. Być może łatwiej w ten sposób będzie określić 'pewniaki'. Tylko trzeba znaleźć dobry punkt wejścia.
Grał ktoś z was wspierając się powyższymi strategiami na razy? Macie jakieś wnioski lub rady? Z chęcią wysłucham 
Nawiązując do mojego postu kilka razy wcześniej, który tu zacytowałem. Zrobiłem swoją analizę, korzystając z dwóch strategii.

Może piszę głupoty, ale będę chciał to zbadać głębiej, w kolejnych podobnych momentach.
![[Obrazek: analizawykresu-1409685524.png]](http://img.liczniki.org/20140902/analizawykresu-1409685524.png)
Link gdyby obrazka nie było widać:
klik
Opis na podstawie świec M5 jak widać.
W polu nr 3 widać jak świeca ładnie wyszła poza wstęgę bollingera.
Zielone strzałki pokazują, gdzie można by wejść w opcję PUT/DOWN. Jest to moment przed otworzeniem się kolejnej świecy, czyli przed 20:35 według czasu wykresu.
Jednak patrząc na okrąg nr 1 linia RSI i linia CCI są razem dotykają granatowej linii, więc można wywnioskować, że opcja PUT wygasająca za 5 minut nie dała by zysku. I faktycznie za 5 minut jest wyżej, co widać ładnie w okręgu 2 i 3.
I tak wnioskuję, że można wejść na PUT/DOWN o godzinie 20:34:45. I ustawić wygaśnięcie o 21:00.
Dlaczego 21:00? Jako, że opieram się na Topoption i tam EUR/USD jest co 15 minut, to najbliższe opcje miałem o 20:45 i 21:00. I tu wnioskując, że jak te linie (RSI i CCI) są koło siebie przy granatowej linii, to nim wartość spadnie, to będzie jeszcze rosła lub utrzymywała się na podobnym poziomie przez te ponad 5 minut. Także o 20:45 się wstrzymałem i postawiłem o 21:00.
Opcja pięknie weszła dając zysk, co pokazuje pomarańczowa strzałka umieszczona w polu nr 4.
Jeżel komuś chce się to czytać, to proszę bez pośpiechu. Starałem się opisać jak najprościej.