(07-12-2014 11:24)Branzolek napisał(a): (07-12-2014 09:38)szykiryki napisał(a): (07-12-2014 02:26)Branzolek napisał(a): Mam pytanie, po co podawac az tak personalne dane jak PESEL?
Mam pytanie, po co podawac az tak personalne dane jak PESEL?
@[Branzolek], trochę dziwne pytanie (no chyba, że hołdujesz zasadzie- omijam US).
PESEL jest dzisiaj Twoim NIP'em (w przypadku osób fizycznych). Niezależnie więc czy rozliczasz się sam, na podstawie rachunków, czy też na UoD, w każdej chwili możesz zostać poproszony o zgłoszenie się do Urzędu celem udokumentowania dochodów.
Wtedy rachunki z TWOIM Peselem stanowią identyfikację Twojej osoby podatkowej- fiskus wie, że to Ty zarabiałeś, a nie jakiś randmowy Andrzej...;/
szansa ze zostane poproszony o udokumentowanie jest mala chyba
@[Branzolek] Mała czy duza- szansa jest zawsze...
Sama w zeszłym roku musiałam się 'tłumaczyć' ze swoich zarobków z sieci (przedłożyć rachunki i faktury), bo popełniłam nieświadomie błąd w rozliczeniu i cos im sie nie zgadzało. Skończyło się oczywiście tylko niewinną korektą, bo na wszystko miałam dowody, dokumenty, wyciągi z konta itp.
Mogą Cie prześwietlić 5 lat wstecz. A jak planujesz zakup auta np. z rynku wtórnego (od którego zawsze musisz zapłacić podatek w US) to już na pewno Cie poproszą (zwlaszcza jeśli okaże się, że do tej pory wg ich danych zarabiałeś 0 zł

, chyba że udowodnisz im, że dostałeś spadek od cioci z Ameryki).
Dla mnie takie kiwki z fiskusem są nie do pomyślenia (zwłaszcza przy kwotach, jakie zarabiam), ale ja bojaźliwa jestem ogólnie...

.
@[elbowndg], tłumaczyłam to parę stron wcześniej dokładnie z przykładami...