Sprawdź:
piotrekprorok Zasugerował abym stworzył ten temat gdyż jak napisał mi na PW
"ludzie już nawet chcą to sprzedawać (no bez przesady...)" w takim razie przedstawiam wam sposoby weryfikacji
dowodem osobistym.
Znam jeszcze 4 inne przykłady ale ze względu jak wyżej (próba sprzedaży) oraz "nieuznanie autorstwa" przez jednego usera (mentora), który twierdzi że "
trochę poszperał w internecie i znalazł generator dowodów". Mogę się mylić w tej kwestii ale to jest dziwny zbieg okoliczności, że po napisaniu przeze mnie
tego posta nagle znalazł generator - nie wnikam
- Przykład 1
-> Generator dowodu osobistego <-
Trochę się różni od prawdziwego dowodu ale 'jest'. Nie wiem czy weryfikują, nie używałem.
Zgodnie z poradami mentora można go wydrukować, zrobić zdjęcie albo skan i wysłać - to tak pokrótce (ahh ci informatorzy)
2
W postaci obrazkowej łopatologicznie wyjaśnione wszystko
KROK 1 - upload zdjecia z kompa
![[Obrazek: capture_01.jpg]](http://s1.postimg.org/n0k2g6jsr/capture_01.jpg)
KROK 2 - generowanie dowodu
![[Obrazek: capture_04.jpg]](http://s27.postimg.org/tmlji2o0v/capture_04.jpg)
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
Przykład 2
Wchodząc na stronę iconosquare.com można znaleźć również dowody, paszporty, prawo jazdy, etc
Najlepszy przykład proszę bardzo (informacja z 06.08.2015 - teraz może być więcej zdjęć)dowód 1961 photos
dowódosobisty 67 photos
dowodzik 625 photos
dowodziki 52 photos
dowodziku 26 photos
dowodzikjest 16 photos
paszport 1644 photos
paszportu 188 photos
paszportowe 163 photos
paszporty 142 photos
prawko 20687 photos
prawkozdane 336 photos
prawkoo 47 photos
prawko_zdane 34 photos
prawkoodebrane 27 photos
prawkojazdy 25 photos
Jeżeli jakoś pomogłem nie pogardzę reputem
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
UWAGA! BARDZO WAŻNA INFORMACJA!
Z tego co już wiadomo
weryfikacja dowodem na facebooku jest poddawana botom / algorytmom ale nie wykluczone, że sporadycznie sprawdzają to ludzie dlatego warto tutaj nadmienić, że posługiwanie się cudzym
dowodem osobistym jest karalne grzywną lub pozbawieniem wolności do dwóch lat.
Cytat:Art. 275. § 1. Kto posługuje się dokumentem stwierdzającym tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe lub dokument taki kradnie lub go przywłaszcza, podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Tej samej karze podlega, kto bezprawnie przewozi, przenosi lub przesyła za granicę dokument stwierdzający tożsamość innej osoby albo jej prawa majątkowe.
Przypominam również, że osoby, które mają ukończone 17 lat w chwili popełnienia czynu są karane jak pełnoletnie.
Polecam też:
Osoba "NIELETNIA", a odpowiedzialność karna. Nieletnia czyli, która nie ma ukończonych 17 lat.
Wspominam o tym gdyż trzeba i należy przyjąć, że jak w pierwszym przykładzie człowiek weryfikujący może uznać to za żart tak w przypadku drugim o ile się domyśli, że jest to zdarte z neta może powiadomić odpowiednie służby.
Zaznaczam też, że nie namawiam nikogo do używania powyższych metod. Zamieściłem to w celach informacyjnych.
Cała odpowiedzialność spada na osobę, która mimo mojego ostrzeżenia i tak skorzystała w takim razie mnie nie może winić za swoją głupotę.
Dałem wam wędkę, a nie rybę.