Cześć,
jakieś 10 dni temu zainwestowałem tam drobną kwotę na 6m, ale mam mieszane uczucia co do tej firmy
-nie odpisują na maile i pytania w nich zawarte, będę musiał zadzwonić do nich
-firma oferuje bardzo duży procent, za duży - ponad 30% w skali roku, to żyła złota, cała rodzina prezesa powinna cały majątek w firmę włożyć, poważni inwestorzy cieszą się z 10-15% rocznie
-ta gwarancja jest dopóki firma się nie zawinie
-z umowy którą dostałem to za bardzo nic nie wynika, tylko tyle, że powinni Ci oddać kasę, jest wygenerowana automatycznie, nie ma podpisów
-większość startupów upada
-poczytaj na forum, bardzo dużo kasy firma straciła na wcześniejszej promocji - ludzie rejestrowali sie bez inwestycji
-już było kilka firm wałków co robiły konkursy z nagrodami a potem ciach i nie ma, akurat
fundico właśnie robi konkurs xD
-prezes był dość obsmarowany za serwis capitalclub.pl, chociaż tam chyba nie ma gwarancji wykupów pozyczek, wiec nic firmie do tego, że pożyczkobiorcy nie oddają
-te serwisy prezesa na
https://rejestr.io/krs/831875/fundico to dość słabo wyglądają - np investto.pl to martwa strona na pewno nie zarabia
-na fejsie jakiś webinar był to doradca finansowy co występował - dość mało profesjonalny był, b mało
To teraz plusy:
+jak liczyłem na podstawie umowy, to firma powinna dość sporo na tym zarabiać, więc taka kwota zwrotu jest realna i niewielka dla firmy, muszę o to ich dopytać żeby sytuacja była jaśniejsza
+model biznesowy firmy wydaję się być jasny i wiarygodny, nie powinni upaść sami z siebie
+prezes Skiba działa na rynku juz pare lat, wiec chyba raczej nie powinnien uciekać, jego dane są dostepne w internecie, ma konto na linkedin itd.
Osobiście jestem bardzo zdystanowany, mam wiele pytań na które mi firma nie dała odpowiedzi
Uważam że portfel inwestycyjny trzeba przede wszystkim dywersywikować: ETF, akcje, krypto, pożyczki gwarantowane, pod nieruchomości, mrożenie kapitału w promocjach z forum, pożyczki prywatne, itd.
Na fundito na pewno nie mam zamiaru przeznaczyć więcej niż 4% portfela, i raczej nie wezmę inwestyji beztermonowej. W chwili obecnej szukam jeszcze jednej jak najkrótszej - większa szansa że będzie kasa z powrotem
użytkowniku karolmax:
1 co to za specjalne warunki dostałeś? na jaki czas inwestycja? to 10% w skali roku czy miesiąca? i co za 500zł na starcie bo nie mogę się połapać
2 skoro piszesz o podatkach to może będziesz wiedział - za rok to pit-38 czy 36 i jak rozliczyć PCC (co zaznaczyć dla cesji), bo zdaje się, że dla cesji trzeba, ale bede musiał zadzwonić do
fundico skoro mi nie odpisują na maile
3 jak ogłoszą niewypłacalność to nic chyba nie zrobimy, z tych umów co się generują nic nie wynika