![]() |
|
Moja książka kucharska - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: Moja książka kucharska (/Temat-Moja-ksiazka-kucharska-179428) |
Moja książka kucharska - yayk0 - 28-07-2026 11:26 Cześć, Zrobiłem sobie taki temat i mam zamiar wrzucać tutaj swoje autorskie przepisy kulinarne jeśli nikomu to nie przeszkadza ;-) Stay tuned. ![]() Kluski śląskie „maślane” z gałką muszkatołową Składniki (4 porcje) 1 kg ziemniaków (mączystych) mąka ziemniaczana (około 180–220 g) 1 jajko (opcjonalnie, dla delikatniejszej struktury) 1 łyżka roztopionego masła ½ łyżeczki soli szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej Przygotowanie 1. Ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie, odparuj je i przeciśnij przez praskę. 2. Wyrównaj ziemniaki w misce i podziel je na 4 części. Jedną ćwiartkę wyjmij, a puste miejsce uzupełnij mąką ziemniaczaną. Wyjętą część ziemniaków włóż z powrotem na wierzch. 3. Dodaj sól, masło, jajko i gałkę muszkatołową. 4. Krótko zagnieć – tylko do połączenia składników. 5. Formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i zrób charakterystyczne wgłębienie palcem. 6. Gotuj partiami w lekko osolonej wodzie. Od chwili wypłynięcia gotuj jeszcze 2–3 minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Mój trik: Po ugotowaniu polej kluski odrobiną roztopionego masła z listkami tymianku. Smaczego! ![]() Chrupiące placki ziemniaczane z kremowym sosem grzybowym Placki Składniki: 1 kg ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 2–3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej sól pieprz ½ łyżeczki majeranku szczypta wędzonej papryki olej lub smalec do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki i cebulę zetrzyj na drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar płynu. Gdy skrobia osiądzie na dnie, wylej wodę i dodaj skrobię z powrotem do masy. Dodaj czosnek, jajko, obie mąki i przyprawy. Smaż cienkie placki na dobrze rozgrzanym tłuszczu po 3–4 minuty z każdej strony, aż będą złociste i chrupiące. Kremowy sos grzybowy Składniki: 400 g grzybów (borowiki, podgrzybki lub pieczarki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 40 g masła 150 ml bulionu 200 ml śmietanki 30% 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka sosu sojowego 1 łyżeczka posiekanego tymianku pieprz sól natka pietruszki Przygotowanie: Na maśle zeszklij cebulę. Dodaj grzyby i smaż, aż odparują i lekko się przyrumienią. Dodaj czosnek i smaż jeszcze 30 sekund. Wlej bulion i gotuj około 5 minut. Dodaj śmietankę, musztardę i sos sojowy. Gotuj na małym ogniu 5–7 minut, aż sos zgęstnieje. Dopraw pieprzem, ewentualnie solą i na końcu dodaj natkę pietruszki. Smaczego! |