![]() |
Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140) +--- Wątek: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych (/Temat-Glovo-Oszustwo-Scam-wymuszanie-danych-osobowych-173101) Strony: 1 2 |
Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - Admin - 24-11-2021 13:34 Hejo, podzielę się z wami moją aktualna historią z glovo i scamem na mojej osobie. Zamówiłem sobie w restauracji posiłek przez aplikacje glovoapp, jako iż w moim mieście baza aplikacji nie była szczególnie rozwinięta i nie posiadała dużej ilości lokali to mimo wszystko dałem jej szanse. Jedzonko w koszyku, płatność kartą, czas dostarczenia do godzinki, więc czekam. Nagle na telefonie wyskakuje powiadomienie "zamówienie zrealizowane", myślę co jest... w aplikacji nie ma żadnej możliwości kontaktu z dostawcą więc dzwonie do restauracji, restauracja rozkłada ręcę że oni nie pośredniczą w żaden sposób ani nie mają kontaktu z randomowymi ukraińcami którzy to rozwożą... więc kontaktuje się przez chat w aplikacji - informuję konsultantkę o sytuacji ta mówi że na miejscu nikogo nie było a kurier pułak do drzwi więc kurier nie dostarczył, informuję że cały czas jestem na miejscu a pukać do drzwi nie mógł bo nawet nie wcisnął przycisku na domofonie, poza tym kamery na podczerwień poinformowałyby mnie o ruchu pod drzwiami. Na to stwierdziła że kurier jednak nie dostarczył zamówienia bo nikogo nie było (sprawdziłem też monitoring i nikt totalnie nie przyjechał), poinformowała że nie może mi pomóc ani zwrócić pieniędzy - prosząc o kontakt do dostawcy kuriera otrzymałem informację że nie ma takiej możliwości i mogę skierować reklamacje mailowo. Więc maila wysłałem opisując cała sytuacje jak powyżej. Efekt? Zbanowali konto rządając zdjęcia karty którą wykonywało się zakupy, paszportu czy dowodu i to było WARUNKIEM aby w ogóle rozpocząć rozpatrywanie reklamacji... bez kitu takiego oszustwa w biały dzień to jeszcze nie widziałem, przestrzegam przed korzystaniem usług z tej firmy, nie polecam. Cytat:Dzień dobry. Zgłosiłem temat do europejskiego rzecznika konsumentów sprawę oraz wymuszanie danych wrażliwych, czy cokolwiek to da nie wiem, jakieś postępowanie w uokiku już się toczy oby im przywalili taką karę aż im się odechce. https://www.uokik.gov.pl/aktualnosci.php?news_id=17931 RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - Hybrid1990 - 24-11-2021 13:49 Skargi już na nich lecą od jakiegoś czasu: https://biznes.trojmiasto.pl/Glovo-i-Uber-Eats-na-celowniku-UOKiK-Klienci-skarza-sie-na-rozliczenia-n160901.html mam nadzieję że walną im adekwatną karę. Opinie na trustpilocie mówią jasno co to jest za amatorka: https://pl.trustpilot.com/review/glovoapp.com RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - rachman - 24-11-2021 13:56 No patrzcie. Dobrze wiedzieć. Ja bym się zastanowił skoro masz monitoring i możesz udowodnić brak dostarczenia zgłoszenie oszustwa. Tu nie ma kwot minimalnych jak w przypadku kradzieży. Nawet jak umorzą to ktoś im d będzie z komisariatu zawracać i może się zastanowią kogo zatrudniają. W taki sposób to żadnego zamówienia można nie dostarczyć i żyć na cudzy koszt. Se któryś nieźle wymyślił. Listonosze też czasem w uja walą niektórzy. Miewałem już tak, że byłem w domu, domofon nie dzwonił, a awizo jest... i to drugie - czyli pierwszego nawet nie chciało się wypisywać, o sprawdzeniu czy ktoś jest w mieszkaniu nie wspomnę... co śmieszne by awizo zostawić też trzeba wejść - ktoś otworzyć musi... Domofon sprawny itd. ![]() Firma leci po kosztach widać. Nie odpuszczaj bo nie wiadomo ilu tak robią dziennie. Komu się chce dochodzić... I tak się kręci interes ![]() Szkoda że takie nowinki i ulepszenia życia na starcie są tak zlewane i prowadzone byleby odwalić... A skanami dowodu to im odpisz, że skoro randomowi ludzie rozwożą ich usługi i nie mają tak prostych spraw ogarniętych jak weryfikacja dostarczeń to tym bardziej wysyłać tak nieodpowiedzialnym ludziom dokumentów nie będziesz. Przywalili nieźle. Nic tylko się zatrudniać i co dzień jakiś obiadek za free... bo kto udowodni... a jak ktoś poskacze to go się zablokuje i zarząda danych - które jak się poda to jest się z góry straconym bo i policja i banki itd. zakazują, informują prewencyjnie itd by nigdy nie podawać... Niezła historia ![]() RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - Pablo1878 - 24-11-2021 14:03 Też miałem nieprzyjemną akcje z nimi. Zamówiłem jedzenie a po 2h okazało się, że nie ma kuriera w moim w mieście. Pieniądze przyjęli, jedzenie przygotowali ale nie miał kto dostarczyć. Po kilku mocnych słowach, zwrócili mi od razu środki. Dobrze, że Uber Eats powiększa swoją bazę w moim mieście i zamówienia obsługują dostawcy od danej restauracji (przynajmniej tam, skąd zamawiam). PS. Co do żądania dowodu osobistego to chyba jakiś żart. Zamawiasz jedzenie, a nie pożyczkę. RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - dawid327 - 24-11-2021 14:15 Ja zamawiałem 2 razy przez glovo. Jeden raz zamówiłem jedzenie + cole. Przyjechało tylko jedzenie bez coli (płatność była kartą) Napisałem na czacie, że jedzenie było kiepskie (bo takie było ale to już nie wina glovo) i nie dostałem coli którą zamówiłem. Dostałem zwrot za całosć zamówienia + 8 zł zniżki na następne. A za drugim razem zamówiłem 2 powiększone zestawy z mcdonalds. I podczas transportu wylała się kawa (nic innego nie było zalanego kawą). Napisałem do supportu i od razu wysłałem zdjęcie kawy. Pani tylko zapytała czy kawa była zapakowana osobno itp i powiedziała mi, że zwrócą mi za cale zamówienie i tak też zrobili. Także zamawiałem 2 razy i 2 razy jadłem za free ![]() RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - Dante_/ - 24-11-2021 15:20 Też miałem niemiłą sytuację z Glovo, z racji, że miałem kod na zniżkę 20pln i darmową dostawę to zdecydowałem się zamówić jedzenie przez Glovo, a nie bezpośrednio od Turka. Przy składaniu zamówienia oba kody zadziałały i przy zatwierdzaniu zamówienia widniała kwota 31,20pln i żebym zadeklarował się jakim nominałem będę płaciłam, ponieważ wybrałem opcję gotówki, gdy kurier przyjechał to poinformował mnie o kwocie 51,20pln ( tak jakby kod 20pln nie wszedł ), zapłaciłem bo nie miałem zamiaru zamawiać czegoś innego. Jak zjadłem to spojrzałem na mail'a jaka cena tam widnieje i okazało się, że była to kwota 51,20pln, pomimo tego, ze przy zatwierdzaniu zamówienia kwota wynosiła 31,20pln, a co najlepsze to na paragonie z kodem odbioru kwota zamówienia wynosiła 64pln i było napisane, żebym zatwierdził odbiór zamówienia w aplikacji, w której nie było takiej opcji. Jak skontaktowałem się z "support'em Glovo" to poinformowała mnie babka, że "Glovo zastrzega sobie prawo do anulowania kodów rabatowych", po czym zapytałem o trzy różne ceny ( 31,20pln, 51,20pln i 64pln ) to jedynie co mi odpisała to "Czy mogę w czymś jeszcze pomóc". Od zawsze wydawało mi się, że im większa konkurencja na rynku to firmy będą starały się świadczyć jak najlepsze usługi, żeby przekonać klientów do siebie, a okazuje się, że nawet podstawowe rzeczy takie jak "podsumowanie zamówienia" i "potwierdzenie odbioru zamówienia" u nich nie działa. RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - Shimeon - 24-11-2021 16:41 "prewencyjnie" ![]() RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - M@RT@ - 24-11-2021 17:15 (24-11-2021 14:15)dawid327 napisał(a): Ja zamawiałem 2 razy przez glovo. Jeden raz zamówiłem jedzenie + cole. Przyjechało tylko jedzenie bez coli (płatność była kartą) Napisałem na czacie, że jedzenie było kiepskie (bo takie było ale to już nie wina glovo) i nie dostałem coli którą zamówiłem. Dostałem zwrot za całosć zamówienia + 8 zł zniżki na następne. A za drugim razem zamówiłem 2 powiększone zestawy z mcdonalds. I podczas transportu wylała się kawa (nic innego nie było zalanego kawą). Napisałem do supportu i od razu wysłałem zdjęcie kawy. Pani tylko zapytała czy kawa była zapakowana osobno itp i powiedziała mi, że zwrócą mi za cale zamówienie i tak też zrobili. Także zamawiałem 2 razy i 2 razy jadłem za free Ty jadłeś za free to musieli innych wydymać bo nie zgadzał się hajs ¯\_༼ ಥ ‿ ಥ ༽_/¯ A swoją drogą glovo już od dawna leci w kulki. Nie tylko z klientami ale również z pracownikami... Nie dziwię się że pracownicy olewają usługi ale żeby kraść żarcie to przegięcie... RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - Ropsont - 24-11-2021 17:33 (24-11-2021 17:15)M@RT@ napisał(a): (...) żeby kraść żarcie to przegięcie... >Ukraińcy/Inni ludzie ze wschodu >Jakakolwiek moralność pod względem kradzieży Tam na wschodzie jest taka bieda, że oni nie myślą cywilizowanymi kategoriami bo muszą nieraz kraść by mieć co w ogóle jeść. Dlatego przyjeżdżają tu do pracy. Zresztą Polaków też to swego czasu dotyczyło i wielu z nich dalej dotyczy. Niestety tego typu tanie usługi tak mają ale temat dobry i dzięki za niego, przyda się ku przestrodze na przyszłość żeby omijać to szerokim łukiem. Myślę, że można nawet przenieść z działu Off-Topic do działu Scam. RE: Glovo - Oszustwo Scam wymuszanie danych osobowych - radek0389 - 24-11-2021 19:26 Mnie to jakoś generalnie odrzuca od zamówień przez takie twory jak glovo, mając świadomość, że do mojego jedzenia dostęp ma jakiś randomowy Ukrainiec, mogący z tym posiłkiem zrobić wszystko, o czym jak się mogę nigdy nie dowiedzieć. Wolę zamówić z dostawą bezpośrednio z lokalu, gdzie mają stałego kierowcę. Choć to może tylko takie moje zboczenie ![]() Z dwa razy miałem tak, że zamówiłem przez pyszne, zapłaciłem online a potem okazało się, że restauracja nie potwierdziła zamówienia i zwrot kasy był ale po kilku dniach. |