❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33) +--- Dział: Dyskusja o Zarabianiu (/Forum-Dyskusja-o-Zarabianiu-248) +--- Wątek: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ (/Temat-%E2%9D%93-AMA-Ask-Me-Anything-SEO-Afiliacja-PPC-MediaBuying-cokolwiek-%E2%9D%93-172252) |
❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - mahuzz - 19-07-2021 12:04 Cześć, pewnie spora część osób kojarzy mnie z dziennika pracy. Po 2 latach go reaktywowałem... i dostaję sporo wiadomości, pytań, itd itd. Postanowiłem więc, że założę temat, w którym - jeśli macie jakieś pytania - postaram się odpowiedzieć. Coś o mnie... Od 2014 zarabiam w internecie, od 2016 prowadzę dziennik pracy, w którym właściwie od zera doszedłem do sporych kwot, próbując właściwie wszystkiego.... ...dlatego też w tytule jest "cokolwiek". Przez te 7 lat w internecie miałem do czynienia praktycznie ze wszystkim. Straciłem mnóstwo czasu i przepaliłem mnóstwo pieniędzy na projekty "dla doświadczenia", czyli coś na zasadzie "a sprawdzę jak to działa i będę wiedział, mimo, że może mi się to już nie przydać" SEO (Link-building, tworzenie tekstów/copywriting, optymalizacja) Google/Facebook/Instagram Ads Szerokopojęte PPC Media buying (wszelkiego rodzaju pop adsy, banner adsy, push adsy i inne bardziej inwazyjne) Tworzenie stron, blogów Generalnie wszystko, od czego zaczyna się w internecie (szukanie niszy/pomysłu) aż po kilkucyfrowe kwoty sprzedaży dziennie Żeby była jasność - pomoc jest oczywiście darmowa, a odpowiedzieć postaram się na wszystko w wolnych chwilach. RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - M$ney - 19-07-2021 12:13 Cześć! Może ty będziesz wiedział, bo jesteś bardziej doświadczony, a nikt mi nie potrafi pomóc Ostatnio przez błąd i złą podpowiedź wykupiłem kupon na Google Ads, tylko że praktycznie od razu dostałem bana. Przy nowej domenie i nowym koncie Google Ads wyskakuje: suspicious payment i reklamy nie chcą wystartować. Nowa domena, nowe dane i nowa karta płatnicza (z moimi danymi) też dostała bana (możliwe, że przez to, że karta jest na mnie?). Miałbyś może jakiś pomysł jak doprowadzić to do pożądku? RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - Oskarqq - 19-07-2021 12:48 Elo, co byś poradził gościowi, który ogarnia SEO i szuka sposobu na zarobek, poza pracą w agencji? Czy na początek warto cisnąć w afiliację, czy jednak uważasz, że lepiej od razu lecieć w dropa, czy może masz się do podzielenia jakimiś innymi tipami? RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - mahuzz - 19-07-2021 18:08 (19-07-2021 12:13)M$ney napisał(a): Cześć! Może ty będziesz wiedział, bo jesteś bardziej doświadczony, a nikt mi nie potrafi pomóc Cześć, za co dostałeś bana? Za ten kupon? Generalnie od ostatniej aktualizacji G Ads, która miała miejsce bodajże pod koniec września 2020, sporo osób miewa problem z suspicious payment. Ten update chyba dotyczył ograniczenia możliwości korzystania z VCC przy adsach. Pisałem ostatnio ze znajomym, który pracuje w agencji i ogarnia Google Ads, i jego znajomi ponoć masowo mają ten problem. "To w związku ze zmianami zabezpieczeń w bankach". Z jego sugestii, to "męczyć dupę" w banku. Nie bawiłbym się w zmiany IP, etc. bo jak już sobie u wujka G nagrabisz to potem się może dopiero zacząć kombinowanie (19-07-2021 12:48)Oskarqq napisał(a): Elo, co byś poradził gościowi, który ogarnia SEO i szuka sposobu na zarobek, poza pracą w agencji? Czy na początek warto cisnąć w afiliację, czy jednak uważasz, że lepiej od razu lecieć w dropa, czy może masz się do podzielenia jakimiś innymi tipami?Duże ecommy mają działy SEO, ale i tak z tego co wiem zarobki w SEO nie powalają. A przykładowo Sklep SEO? Mamy takie 2 dosyć popularne w Polsce (pewnie wiesz, o które mi chodzi) - oni za takie przykładowo szeptanki nie biorą wcale mało, a kto wie, czy sami nie robią resellu. Jeśli chodzi o własne projekty to szedłbym od razu w dropa. Afiliacja rządzi się teraz swoimi prawami - aktualnie, popularne produkty np. w Polsce są mega oblegane w serpach, a z tego co wiem to i Google robi już pod górkę projektom typu "najlepsze 10 przedmiotów x" w których są właściwie same linki afiliacyjne. Jeśli coś niejasno albo niewyczerpująco to śmiało pytajcie RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - Oskarqq - 19-07-2021 19:36 No to w takim razie z okazji AMA zdradzisz jak automatyzujesz swoje dropy, jeśli chodzi o obsługę? Jaki polecasz hosting i oprogramowanie do dropa i gdzie szukasz wygasłych domen za granicą? RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - fusek - 19-07-2021 19:40 Siema. Mati dasz niszke? RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - itmaster - 19-07-2021 21:54 Piszesz że zaczynałeś od zera. A teraz patrząc na ostatnie wpisy, nieźle wymiatasz jeśli chodzi o dzienne utargi. Powidz co było w Twojej drodze do zarabiania pieniędzy przez internet punktem przełomowym? Nie wiem, nabycie jakieś unikalnej umiejętności, uderzenie w konkretne nisze czy może zmiana źródeł zarobków? RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - mahuzz - 20-07-2021 11:29 (19-07-2021 19:36)Oskarqq napisał(a): No to w takim razie z okazji AMA zdradzisz jak automatyzujesz swoje dropy, jeśli chodzi o obsługę? Jaki polecasz hosting i oprogramowanie do dropa i gdzie szukasz wygasłych domen za granicą? Nie za bardzo chcę wchodzić w szczegóły biznesowe, ale powiem, że jeśli chodzi o dropy (teraz, czy wcześniej) - VA. Serio, dużo lepsze niż softowa automatyzacja. Czemu? VA dogada się z wysyłającym odnośnie loga, rachunków/faktur do zamówienia, a dodatkowo nie będzie przypału z jakimiś np. chińskimi znaczkami z ceną 2$ przy przedmiocie który ktoś kupił od nas za 149$ TYLKO... to opłacalne przy większych przedsięwzięciach (czyli np. jak masz x lub xx sklepów). Jeśli jest to jedno zamówienie czy nawet 5 per doba - to bym tego nie automatyzował. Przy małych wolumenach lepiej mieć kontrolę (19-07-2021 19:40)fusek napisał(a): Siema. Mati dasz niszke? Siema, mów lepiej jak ręka (19-07-2021 21:54)itmaster napisał(a): Piszesz że zaczynałeś od zera. A teraz patrząc na ostatnie wpisy, nieźle wymiatasz jeśli chodzi o dzienne utargi. Powidz co było w Twojej drodze do zarabiania pieniędzy przez internet punktem przełomowym? Nie wiem, nabycie jakieś unikalnej umiejętności, uderzenie w konkretne nisze czy może zmiana źródeł zarobków? Założenie pierwszego bloga i napisanie na niego tekstu na stronę główną. Mimo tego, że nie wiedziałem jak działa SEO, jak sprawdzić konkurencję, itd. to napisałem taki tekst, że rankował pod spore keywordy i zaczął zarabiać fajne kwoty. To jakoś w wakacje 2016. Następnym punktem przełomowym był sprint ze zrobieniem sporej ilości stron właściwie w tydzień jakoś koło września 2017. Potem odejście od sms/afiliacji i start swoich projektów. Ciężko wybrać jeden taki moment czy sytuację, ale jeśli miałbym odpowiedzieć w 100% zdecydowanie: tą wiedzę idzie (a nawet powinno się) nabyć kompletnie. Nigdy nie kupiłem żadnego kursu SEO. Najlepiej obyć się z tym w praktyce - tworzenie stron/sklepów/blogów, pisanie na nie tekstów, linkowanie ich oraz z czasem ewentualna optymalizacja. Filozofii w tym nie ma nawet bym rzekł. No ale w SEO rolę też grają budżety. Póki jest to bezkonkurencyjna strona na Polskę, to spoko. Ale jak już chcesz iść nawet w (na pozór) bezkonkurencyjny ecommerce, nawet w Polsce, to idzie się nieźle przejechać. Powiedziałbym nawet, że tworzenie własnych projektów i pozycjonowanie ich to loteria, zdecydowanie warta przeżycia i spróbowania RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - Oskarqq - 20-07-2021 11:51 To pytanie czym jest VA i na czym stawiasz swoje dropy, woocommerce, shopify, jakiś inny drop? RE: ❓ AMA - Ask Me Anything (SEO, Afiliacja, PPC, MediaBuying, cokolwiek) ❓ - fusek - 20-07-2021 19:31 a wiesz, że przeszło - jutro mam wizytę u lekarza i nie idę - odpuszcze sobie. Bez żadnych ćwiczeń, z dnia na dzień przeszło XD |