SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) (/Temat-SERNIK-W-SZKLANCE-keto-LCHF-bez-glutenu-166754) |
SERNIK W SZKLANCE (keto, LCHF, bez glutenu) - archi996 - 29-02-2020 23:00 Składniki na sernik w szklance (6 sztuk): Składniki na masę serową: 250 g serka mascarpone 200 ml śmietany 30-36% opcjonalnie słodzik do smaku (u mnie bez ponieważ owoce i sama śmietanka oraz mascarpone są słodkie) ziarenka z 1 laski wanilii lub szczypta wanilii burbońskiej 15 g (3 łyżeczki) żelatyny 80 ml (1/3 szklanki) wrzącej wody 10 g (2 łyżeczki) soku z cytryny Składniki na mus truskawkowy: 200 g truskawek świeżych lub mrożonych opcjonalnie słodzik (u mnie bez bo owoce są wystarczająco słodkie Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Serek mascarpone, śmietanę i wanilię zmiksować do uzyskania puszystej masy. Opcjonalnie podczas miksowania dodać zmielony na puder słodzik. Do masy serowej dodać przestudzoną rozpuszczoną żelatynę i ponownie zmiksować. Sernik w szklance można podać także w pucharkach czy kieliszkach. Do szklanek nałożyć gotową masę serową. Można użyć rękawa cukierniczego lub małej łyżeczki. Świeże truskawki umyć, oszypułkować i zmiksować. Używając mrożonych truskawek, rozmrozić je i odsączyć na sitku a następnie zmiksować. Opcjonalnie do owoców można dodać słodzik choć dla mnie osobiście jest to zbędne bo wystarcza nam słodycz owoców. Mus wlać na masę serową a następnie desery wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Gotowy sernik w szklance można podawać z bitą śmietaną. Świetnie komponuje się wizualnie ze świeżą truskawką, tartą gorzką czekoladą i listkiem mięty. Smacznego! — BTW całości bez dodatków: 650 g, 1625 kcal, B 16 g, T 161 g, W 28 g. W 100 g; 250 kcal, B 2 g, T 25 g, W 4 g. Przy 6 sztukach deseru po 108 g każdy 1 porcja: 270 kcal, B 3 g, T 27 g, W 5 g. |