PLACKI Z JABŁKAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: PLACKI Z JABŁKAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) (/Temat-PLACKI-Z-JABLKAMI-keto-LCHF-paleo-bez-glutenu-i-laktozy-166751) |
PLACKI Z JABŁKAMI (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) - archi996 - 29-02-2020 22:57 Składniki – placki z jabłkami (ok 20 sztuk): 4 jajka szczypta soli do ubijania białek 60 g śmietanki kokosowej (w wersji z nabiałem można użyć 60 g śmietany 30%) 25 g mąki kokosowej szczypta wanilii szczypta cynamonu opcjonalnie słodzik np. ksylitol, erytrytol, stewia do smaku – wliczyć do makro (u mnie bez jakichkolwiek słodzików) tłuszcz do smażenia ( u mnie ok 50 g masła klarowanego ghee lub oleju kokosowego) 100 g startego kwaśnego jabłka Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietanką lub śmietaną w wersji z laktozą . Dodać mąkę kokosową i dokładnie wymieszać na gładką masę. Jabłka obrać wydrążyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Starte jabłka delikatnie wymieszać z ciastem kokosowym. Dodać wanilię, cynamon i opcjonalnie słodzik. Całość wymieszać. W drugim naczyniu ubić na sztywno pianę z białek z dodatkiem odrobiny soli a następnie delikatnie połączyć obydwie masy. Smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu (masło klarowane/olej kokosowy). Po usmażeniu na gorących plackach można położyć dodatkową porcję tłuszczu aby podbić makro. Gotowe placki można posypać zmielonym na puder słodzikiem z dodatkiem cynamonu lub samym albo wiórkami kokosowymi. Placki z jabłkami doskonale smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, więc świetnie sprawdzają się także na wynos do pudełka. — BTW całości bez słodzików z jabłkami: 425 g, 597 kcal, B 38 g, T 39 g, W 16 g. W 100 g: 140 kcal, B 9 g, T 9 g, W 4 g. |