DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI (keto, LCHF, bez glutenu) - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI (keto, LCHF, bez glutenu) (/Temat-DORSZ-W-SOSIE-SMIETANOWYM-Z-SUSZONYMI-POMIDORAMI-keto-LCHF-bez-glutenu-166748) |
DORSZ W SOSIE ŚMIETANOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI (keto, LCHF, bez glutenu) - archi996 - 29-02-2020 22:36 Składniki – dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami: 500 g filetu z dorsza lub innej dobrej jakości białej ryby 30 g masła klarowanego ghee 30 ml oliwy z oliwek extra virgin 200 ml śmietany 30% 50 g cebuli 60 g pomidorów suszonych na słońcu lub 60 g pomidorów suszonych z oliwą lub 80 g gotowego pesto z suszonych pomidorów 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony Dorsza osuszyć ręcznikiem papierowym a jeśli był mrożony to najpierw rozmrozić. Rybę posypać solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.Na patelni rozgrzać masło (i oliwę jeśli nie używamy jej do zrobienia pesto) a następnie zeszklić cebulę. Do cebuli dodać dorsza i smażyć z dwóch stron po ok 2 minuty. Przygotować pesto blendując suszone pomidory z oliwą lub używając pomidorów w zalewie wraz z oliwą albo można też użyć gotowego pesto z suszonych pomidorów i oliwy (patrz na skład!). Pesto wymieszać ze śmietaną, papryką i ziołami prowansalskimi a następnie wlać na patelnię.Gotować przez ok. 4-5 minut aby sos nieco zgęstniał. Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami świetnie komponuje się z puree z kalafiora lub brokuła, ale i z gotowanymi lub surowymi warzywami. Smacznego! — BTW całości: 870 g, 1609 kcal, B 93 g, T 129 g, W 15 g. W 100 g: 185 kcal, B 11 g, T 15 g, W 2 g. |