![]() |
[Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Programowanie (/Forum-Programowanie-364) +--- Wątek: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? (/Temat-Stworzenie-gry-przegladarkowej-Czy-wystarczy-JavaScript-HTML-CSS-154768) Strony: 1 2 |
[Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - Resk - 16-02-2018 20:57 Witam serdecznie! O programowaniu mam co najwyżej podstawowe pojęcie. Niedawno zacząłem się uczyć JavaScript. Moje pytanie właściwie zadane już w temacie. Czy do napisania gry przeglądarkowej (nie klienckiej - coś w stylu Travian) wystarczy znać język programowania - JavaScript. Do tego HTML, CSS. Czy jednak PHP/MySQL też jest konieczne i niezbędne? Czytałem o Node.JS pobieżnie - działa podobnie jak PHP po stronie serwera - jeśli popełniłem błąd proszę o skorygowanie. [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - patrolpxd - 16-02-2018 21:13 Raczej bez PHP i MySQL nie dasz rady. PHP odpowiada za pracę po stronie serwera a jakbyś chciał ogarnąć żeby mogli się zalogować/zarejestrować potrzebujesz bazy danych więc bez SQL nie ma opcji :/ Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - rachman - 16-02-2018 21:43 Bez baz danych ciężko to widzę. Można nawet w plikach zapisywać dane ale to masochizm... Samo JS, CSS i HTML by wystarczyło do prostych gierek gdzie za każdym razem trzeba zaczynać wszystko od zera. RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - unluckyunit - 16-02-2018 22:28 Node.js jest to srodowisko uruchomieniowe dla javascriptu. Czyli możesz stworzyć backend javascriptowy, odpalać kod js po stronie serwera. RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - dzemba - 17-02-2018 00:27 Dokładnie, więc PHP nie jest wymogiem ![]() PS. jako prace inżynierską pisałem taką grę, i powiem szczerze, że żałuję, robiłem to 2 miesiące a i tak była tylko połowa opcji które zaplanowałem ![]() RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - Micosh - 18-02-2018 17:23 Jak chcesz iść najprostszą drogą to AJAX do async pobierania danych z bazy (powiadomienia, wiadomości, stan surowców/expa na żywo). Nie ominiesz tego, że coś od strony serwera jest must have. PHP + MySQL nie jest trudny, szczególnie jakbyś zrobił sobie tylko łączenie z bazą i wołanie do phpa po wartości z bazy. HTML + JS + CSS + AJAXik + PHP spokojnie Ci wystarczy na początek. Potem możesz trochę bardziej się douczyć ![]() RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - Resk - 18-02-2018 19:21 Dziękuję Wam wszystkim! RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - flown - 19-02-2018 08:58 Ja tylko wtrące, że mógłbyś zastąpić PHP i SQL javascriptem. Jakbyś użył NodeJS na backendzie i MongoDB jako bazy danych to dałoby rade. Cały czas pisałbyś w js. Druga sprawa, że nodejs do pisania api to słaby pomysł. Tak samo MongoDB nie jest idealny i ma swoje plusy i minusy. RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - Micosh - 19-02-2018 19:28 @up Nie da się ukryć, że każdy odpowiada trochę według siebie. ![]() ![]() Drogi autorze, najlepiej jak rozejrzysz się w dokumentacji, albo w przykładowym kodzie. Znajdziesz coś dla siebie. No i powodzenia ![]() RE: [Stworzenie gry przeglądarkowej] Czy wystarczy JavaScript + HTML + CSS? - useSession - 18-03-2018 23:30 (19-02-2018 19:28)Micosh napisał(a): @up Nie da się ukryć, że każdy odpowiada trochę według siebie. Ogólnie PHP jest dobrym rozwiązaniem tylko na krótką metę. Nie wiem czy wiecie, ale Margonem początkowo był tylko zadaniem na zaliczenie studiów. Chłopaki stworzyli sobie grę w PHP + MySQL i potem zaczęli ją rozwijać na rynek. Początkowo PHP spisywało się nawet dobrze, lecz gdy przybyło graczy to serwer nie dawał rady, bo kordy graczy i inne rzeczy tego typu były zmieniany z każdym ruchem. Chłopaki od Margonem przepisali cały serwer prawdopodobnie do Node.js Oczywiście, nie twierdze że nie jest możliwe zoptymalizowanie serwera w PHP bo są chińskie gry które właśnie jego używają. Ale lepszą i długofalową metodą jest użycie Node.js do stron serwereowych. Środowisko Node.js jest świetne do aplikacji działających w czasie rzeczywistym. |