Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
Spółka z o.o. a ZUS - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195)
+--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228)
+--- Wątek: Spółka z o.o. a ZUS (/Temat-Spolka-z-o-o-a-ZUS-153867)

Spółka z o.o. a ZUS - karol9919 - 13-01-2018 15:50

Witajcie Wink Jak to jest z zakładaniem spółki z o.o.? Zakładał ktoś i ma o tym pojęcie? Chodzi o dwuosobową. Czy rzeczywiście jest z zusem tak jak piszą w internecie? Jeśli ktoś coś o tym wie to proszę o wypowiedzi jak jest w praktyce.

RE: Spółka z o.o. a ZUS - jarunioo7 - 13-01-2018 18:11

Jest tak jak napisałeś - nie trzeba płacić ZUS jeśli jest to spółka dwuosobowa.

RE: Spółka z o.o. a ZUS - karol9919 - 16-01-2018 13:15

(13-01-2018 18:11)jarunioo7 napisał(a):  Jest tak jak napisałeś - nie trzeba płacić ZUS jeśli jest to spółka dwuosobowa.

@[jarunioo7] Wiesz coś wiecej na ten temat i mógłbyś podpowiedzieć na priv?

RE: Spółka z o.o. a ZUS - jarunioo7 - 16-01-2018 16:48

Moge nawet i tutaj napisać.. Smile

Są osoby, które mają jednoosobowe spółki zoo i nie płacą ZUS od dawna - chwalą się, że nie mieli z tego tytułu żadnych problemów. Według mnie jest to z ich strony złe podejście bo przecież wystarczy komuś zaufanemu przekazać np. 2% udziałów, potwierdzić notarialnie, wysłać do KRS i możemy wtedy spać spokojnie nie płacąc ZUS.

Efektem niepłacenia ZUS jest brak ubezpieczenia zdrowotnego. Można to w bardzo prosty sposób rozwiązać np. zatrudniając siebie na 1/8 etatu w swojej spółce (koszty i tak nieodczuwalne).

Założenie spółki - 350zł za wpis do KRS + opłata dla księgowego
Kapitał zakładowy min. 5000zł - deklarowany, to oznacza, że nie musisz tych pieniędzy wpłacać na konto.
Prowadzenie księgowości - od 300zł / msc w górę

Mam nadzieje, że pomogłem Smile

RE: Spółka z o.o. a ZUS - Czaq - 16-01-2018 17:11

Koszta jednak jakieś są. Czy nie lepiej opłacić te 500zł ZUSu? Byc ubezpieczonym i mieć z głowy?
Też uwazam, że nie potrzebuje niektórych składek ale cóż.

RE: Spółka z o.o. a ZUS - jarunioo7 - 16-01-2018 17:19

Jeśli ktoś ma możliwość opłacania małego ZUS-u to nie odczuje dużej różnicy. Ale jeśli po dwóch latach trzeba płacić duży ZUS + za księgowość to zupełnie inaczej sie do tego podchodzi. Jeśli ktoś ma podatek na zasadach ogólnych lub liniowy to też odczuje różnice przy większych kwotach - w spółce CIT 15% więc zawsze o te kilka % mniej. Dodatkowo spółka wiąże się z mniejszym ryzykiem, mniejszą odpowiedzialnością itd ale to temat rzeka Smile

@edit 2019r - od tego roku CIT wynosi 9%

RE: Spółka z o.o. a ZUS - Yani - 18-04-2019 22:37

Emerytury z Zusu nie będzie

RE: Spółka z o.o. a ZUS - AngelikaG - 24-04-2019 08:53

A to nie jest tak, że nawet jak jest dwóch udziałowców to ZUS trzeba opłacić prezesowi, jeśli tylko Prezes jest z Zarządzie? Bo w spółce z o.o. może być nawet i 10 udziałowców, ale tylko jeden członek zarządu jakim jest Prezes. I wówczas ZUS trzeba płacić za niego. Jeśli jest więcej członków zarządu, to wtedy ZUSu nie trzeba płacić za żadnego.
Tak mi się wydaje, że księgowy tak mi to tłumaczył (albo ja tak zrozumiałam Smile ).

RE: Spółka z o.o. a ZUS - adamcio99922 - 24-04-2019 10:16

Jak jest dwóch udziałowców to nie masz wymogu płacenia.