pytanie odnośnie nieujawnionych dochodów + przedawnienia - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: pytanie odnośnie nieujawnionych dochodów + przedawnienia (/Temat-pytanie-odnosnie-nieujawnionych-dochodow-przedawnienia-133958) |
pytanie odnośnie nieujawnionych dochodów + przedawnienia - nothingtol - 31-05-2016 18:28 Jak to jest z nieujawnionymi dochodami, załóżmy, ze rozliczam się z jakichś tam zarobionych pieniędzy, ale nie ze wszystkich. W pewnym momencie fiskus wjeżdża mi na konto i wychodzi to na jaw. Podobno w takim wypadku zabierane jest 75% nieujawnionych dochodów, to prawda? Rozumiem tez, że skoro zabierane jest to z dochodów NIEUJAWNIONYCH, to te z których normalnie się rozliczam pozostają nietknięte, tak? Pytam z ciekawości, czysto hipotetycznie. i czy to prawda, ze po 5 latach moje nieujawnione dochody jeśli nie zostały wykryte przedawniają się i nie trzeba się już w żaden sposób z nich rozliczać? Jedyne co trzeba posiadać, to jakiś dowód zdobycia tych pieniędzy żeby nie zarzucić mi kradzieży. Tak wywnioskowałem z tego artykułu: http://nieujawnionezrodlaprzychodow.pl/2015/10/13/przedawnienie-a-podatek-od-nieujawnionych-zrodel-nowe-przepisy/ Byłbym wdzięczny za udzielnie odpowiedzi na powyższe pytania RE: pytanie odnośnie nieujawnionych dochodów + przedawnienia - szykiryki - 31-05-2016 20:18 Ma 5 lat na skontrolowanie Cię "wstecz", czyli w tej chwili nie może Cię już "ukarać" za nieujawnione dochody z 2010 roku. Co do kary, to jest to 75% podatku od tychże+ dodatkowo kara za przestępstwo/wykroczenie skarbowe. Skoro COŚ rozliczasz to dlaczego nie wszystko? Jak są to małe kwoty to nie kumam. Jak są to duże kwoty- tym bardziej nie kumam, bo ryzyko kontroli wisi. RE: pytanie odnośnie nieujawnionych dochodów + przedawnienia - rachman - 01-06-2016 01:33 Dodam - 5 lat nie od chwili uzyskania dochodu a od zakończenia roku podatkowego w którym się uzyskało dochód. Z tego co wiem ale niech ktoś potwierdzi RE: pytanie odnośnie nieujawnionych dochodów + przedawnienia - twardy - 01-06-2016 10:28 Tak, 5 lat liczone od dnia kiedy powinienes zlozyc PIT za poprzedni rok. |