[Odpowiedzi Take A Gift] - [2] [Witamina C] Czy kwas askorbinowy jest - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Oszustwa / Scam (/Forum-Oszustwa-Scam-140) +---- Dział: Takeagift (/Forum-Takeagift-45) +----- Dział: Takeagift Odpowiedzi (/Forum-Takeagift-Odpowiedzi-73) +----- Wątek: [Odpowiedzi Take A Gift] - [2] [Witamina C] Czy kwas askorbinowy jest (/Temat-Odpowiedzi-Take-A-Gift-2-Witamina-C-Czy-kwas-askorbinowy-jest-11848) |
[Odpowiedzi Take A Gift] - [2] [Witamina C] Czy kwas askorbinowy jest - marcin6261 - 13-08-2010 17:16 Kwas askorbinowy (witamina C) – organiczny związek chemiczny, pochodna glukozy o wzorze sumarycznym C6H8O6. W warunkach standardowych jest białym, krystalicznym ciałem stałym. Dobrze rozpuszcza się w wodzie, roztwór ma odczyn kwasowy. Witamina C odgrywa istotną rolę w funkcjonowaniu ludzkiego organizmu. Do szerokiego spektrum jej działania zalicza się m.in: * skracanie czasu trwania infekcji górnych dróg oddechowych, * aktywizacja systemu immunologicznego, * niszczenie wirusów, * ułatwianie gojenia się ran i złamań, * hamowanie tworzenia się sińców i powstawania krwotoków, * hamowanie krwawienia dziąseł, * podnoszenie odporności na zakażenia, * regulacja poziomu cholesterolu, * obniżanie ciśnienia krwi, * ochrona przed zmianami nowotworowymi (rakiem żołądka, jamy ustnej, przełyku, płuc, wątroby, szyjki macicy i odbytu), * łagodzenie niepożądanych skutków radioterapii, * ochrona skóry przed działaniem słońca i starzeniem, * hamowanie rozwoju zaćmy, * wpływ na wytwarzanie i zachowywanie kolagenu * uczestnictwo w produkcji hormonów zwalczających stres, * poprawa wydolności fizycznej. Witamina C bierze także udział w przemianach tyrozyny, syntezie steroidów nadnerczowych. Ma również wpływ na zachowanie prawidłowego potencjału oksydacyjnego w komórce. Badania wskazują brak wpływu zażywania witaminy C na ryzyko pojawienia się przeziębienia oraz mały wpływ na czas jego trwania (skrócenie czasu o 14% dla dzieci i 8% dla dorosłych). Wyjątkiem była grupa uczestników maratonów, narciarzy i żołnierzy przebywających w bardzo niskich temperaturach lub poddanych intensywnemu wysiłkowi fizycznemu, u których zaobserwowano 50% zmniejszenie występowania przeziębienia przy zażywaniu 2g witaminy C dziennie. Rekomendowane spożycie witaminy C dla dorosłego człowieka wynosi od 45 mg do 90 mg na dobę. Organizmy większości zwierząt i roślin wytwarzają ten związek. Wyjątkiem są organizmy ssaków naczelnych, w tym człowieka, świnki morskiej i niektórych gatunków nietoperzy, którym musi być ona dostarczona z zewnątrz. Skutki niedoboru: Szkorbut, samoistne krwawienia, uszkodzenia naczyń krwionośnych, krwawe wybroczyny, złe gojenie i odnawianie się ran, rozpulchnienie dziąseł, zmiany w zębach (np. zgorzel), bolesność stawów i mięśni, obrzęki kończyn, osłabienie, utrata apetytu, obniżenie wydolności fizycznej, depresja, osteoporoza, niedokrwistość mikrocytarna niedobarwliwa, nadczynność gruczołu tarczowego, zaburzenia neurologiczne, wtórne infekcje, schorzenia żołądka, zapalenie błony śluzowej, przedłużenie okresu zaziębienia organizmu i trudności w leczeniu zakażeń. Ostatecznie może prowadzić do śmierci. Kwas askorbinowy nie jest toksyczny, ale przyjmowany w nadmiarze może wywoływać dolegliwości żołądka, nudności, biegunkę, wymioty, wysypkę skórną, obniżać odporność po radykalnym zmniejszeniu dawki. Jednak mimo tego wszystkiego zazwyczaj jego nadmiary wydalane są z organizmu wraz z moczem. Stosowanie wyższych niż zalecane dawek witaminy C w czasie ciąży może być szkodliwe dla płodu. Wysokie dawki tej witaminy, według klasyfikacji FDA ryzyka stosowania leków w czasie ciąży, należą do kategorii C. Oznacza to, że w badaniach na zwierzętach wykazano działanie niepożądane na płód, jednak jej wpływ na ciążę człowieka nie jest potwierdzony w badaniach klinicznych. Źródłem witaminy C mogą być: Świeże owoce i warzywa (szczególnie zielonoliściaste): acerola, gwajawa, winogrona, papryka czerwona, papryka zielona, koper ogrodowy, owoce dzikiej róży; Owoce cytrusowe: cytryny, pomarańcze, grejpfruty, kiwi, melon kantalupa, ananasy, czarne i czerwone porzeczki, truskawka, jagody czarnego bzu, maliny, jeżyny, brukselka, kapusta, kalafior, rzepa, cebula zwyczajna,szpinak, brokuły, groszek zielony, kalarepa, szparagi, jabłka, soja, ziemniaki – główne źródło witaminy C dla mieszkańców wielu krajów, pomidory, karczochy. Pytanie:Czy kwas askorbinowy jest pochodną celulozy? nie Pytanie:Co nie jest źródłem witaminy C? wiśnie Pytanie :Co jest źródłem witaminy C? kapusta RE: [Odpowiedzi Take A Gift] - *Zadanie nr. 2* Witamina C Czy kwas askorbinowy jest pocho - Guru - 13-08-2010 17:21 good + RE: [Odpowiedzi Take A Gift] - *Zadanie nr. 2* Witamina C Czy kwas askorbinowy jest pocho - c0nst - 13-08-2010 17:37 +++ bo dobree RE: [Odpowiedzi Take A Gift] - *Zadanie nr. 2* Witamina C Czy kwas askorbinowy jest pocho - Marello - 13-08-2010 18:27 dodatkowa reputacja + RE: [Odpowiedzi Take A Gift] - *Zadanie nr. 2* Witamina C Czy kwas askorbinowy jest pocho - szejker - 13-08-2010 18:36 Dzieki, leci + |