![]() |
Alternatywa dla jajecznicy - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Dział Tematyczny (/Forum-Dzial-Tematyczny-116) +---- Dział: Kulinaria (/Forum-Kulinaria-119) +---- Wątek: Alternatywa dla jajecznicy (/Temat-Alternatywa-dla-jajecznicy-109620) Strony: 1 2 |
Alternatywa dla jajecznicy - szykiryki - 28-02-2015 21:07 Dziś moja (no dobra-nie taka moja, bo przepis znany wielu ![]() Jajka pieczone! Receptura z cyklu "jak coś ma krótki termin przydatności do spożycia- możesz użyć", jeśli więc mamy jakąś szyneczkę, serek, warzywka, które ledwo zipią nadadzą się idealnie. Od czasu do czasu przyrządzam to danie z całkowicie świeżych składników i smakuje równie dobrze ![]() Potrawa nadaje się idealnie na niedzielne, leniwe śniadania lub jeśli coś przeskrobałeś/przeskrobałaś u swojej drugiej połówki (zwykle więc pojawia się na moim stole, kiedy zachleję pałę z przyjaciółkami, wracam do domu o 4 rano i śpiewam wszystko co mi to głowy przyjdzie, tłukąc przy tym naczynia= potrzebuję wybaczenia u faceta). Składniki: jaja (na dwie osoby 4 jajca wystarczą) sól, pieprz oliwa z oliwek do wysmarowania naczynia to tyle ![]() Dodatkowe składniki: szynka, ser żółty, papryka, cukinia, szczypiorek, świeży szpinak, gorgonzola, suszone pomidory, wędzony łosoś... itp.itd. Konieczne naczynie do zapiekania. Ja używam zwyczajnych kokilek (faceci niech sobie zguglują co to ![]() Jajka z solą, pieprzem (bazylią, chilli, oregano- dowolną ulubioną przyprawą) roztrzepujemy widelcem. Dodajemy składniki, jakie tylko nam się wymarzą lub jakich chcemy się pozbyć z lodówy (wcześniej pokrojone w niewielką kostkę)! Całość wlewamy do kokilek i wkładamy do rozgrzanego do 170 stopni piekarnika. Czas: na dobrze ścięte jajo potrzebujemy 20 minut w piecu. Jeśli ktoś lubi bardziej pływające żółtko (fuj, fuj) wystarczy 12-15 min. Po upieczeniu całość prezentuje się tak: ![]() Źródło: inspirowanesmakiem.pl i tak: ![]() Źródło: smakowisko.pl Myślę, że fajna alternatywa dla tradycyjnych jajców. U mnie się sprawdza ;] RE: Alternatywa dla jajecznicy - Scoobyx - 28-02-2015 21:16 No, no z bliska wygląda, jak mała pizza ![]() ![]() Próbowałaś kiedyś może to robić z salami? ![]() RE: Alternatywa dla jajecznicy - szykiryki - 28-02-2015 21:20 @Scoobyx, robiłam to z każdą możliwą odmianą mięsa (od boczku, przez szynkę parmeńska, salami, szynkę konserwową, kabanosy aż po kilkudniowe kotlety schabowe pokrojone w kostkę ![]() Babki mogą przygotować dla siebie wersję lżejszą, z warzywami i wszyscy są zadowoleni. Smak jest zbliżony do jajecznico-omleta jednak sama forma podania jest lekkim odejściem od klasycznego potraktowania jaja! RE: Alternatywa dla jajecznicy - szeldo123 - 28-02-2015 23:21 Ekstra to wygląda. Co można podać do takich jajeczek? RE: Alternatywa dla jajecznicy - szykiryki - 28-02-2015 23:33 Ja zwykle podaje z ciemnym pieczywem lub tostami, ale w wersji samodzielnej da rade rowniez ![]() RE: Alternatywa dla jajecznicy - examer - 03-03-2015 17:45 Ale to nie jajca ów faceta? RE: Alternatywa dla jajecznicy - Pablo1988 - 31-01-2016 19:41 Jajecznice są pyszne, zwłaszcza te wegetariańskie ![]() RE: Alternatywa dla jajecznicy - ToxicIce - 01-04-2016 14:03 Haha, nie spodziewałem się czegoś takiego znaleźć na tym forum. Jednak muszę przyznać że wygląda smakowicie. Kiedyś na pewno spróbuję. ;] RE: Alternatywa dla jajecznicy - Lukasz5555 - 01-04-2016 14:49 Jak mini pizza ![]() RE: Alternatywa dla jajecznicy - amrt - 07-03-2017 12:27 Zapiekanka wyglada nieźle. Sam również czasami nie mam ochoty na jajka i kombinuję z róznymi przepisami. Najczęściej jest to jednak jakiś omlet . Ewentualnie naleśniki. Tutaj można sobie naprawdę zaszaleć poniewaz można kombinować z mąką, róznymi dodatkami. Poza tym w sieci są strony, na których jest cała masa przepisów, z których mozna skorzystać i w których jest wszystko dokładnie opisane. O tutaj na przykład: https://www.przepisy.pl/przepisy/dania-i-przekaski/nalesniki Warto jest czasami zrobić sobie naleśniki wytrawne.Na przykład z fasolą ala mexico. |