Witaj gościu! Zaloguj się lub Zarejestruj aby móc korzystać ze wszystkich funkcjonalności jakie oferuje to forum! Rozpocznij zarabianie przez internet, poznaj korzysci pracy w domu! Rejestracja i korzystanie z forum jest całkowicie darmowe!
Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet
prolific.ac - świetnie płatne ankiety - Wersja do druku

+- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com)
+-- Dział: Zarabianie przez Internet (/Forum-Zarabianie-przez-Internet-33)
+--- Dział: Zbiór serwisów zarobkowych (/Forum-Zbior-serwisow-zarobkowych-34)
+--- Wątek: prolific.ac - świetnie płatne ankiety (/Temat-prolific-ac-swietnie-platne-ankiety-157283)

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - freaky11 - 14-07-2025 22:55

Mieliście coś takiego?

https://postimg.cc/vx74j60C

Czy to już koniec? Muszą rejestrować i zgłaszać zarobki (approved balance, nawet jeśli nie jest wypłacone na PayPal) do władz w kraju rezydencji. Nie wiadomo jak się z tego rozliczać, informacje w sieci są rozbieżne. Wielka szkoda, że to nie serwisy odliczają podatki z zarobków. Teraz co? Podam swój kraj rezydencji, mają mój adres i będą przychodziły mi na adres korespondencyjny jakieś listy i raporty zarobków: kilkadziesiąt dolarów miesięcznie ze stronki z ankietami? Jak wy odpalacie te procenty z zarobków pod postacią podatków? Nie wierzę, że nikt z was ich nie odprowadza przy takich sumach jakie da się wyciągnąć z badań AI i smutni panowie jeszcze nie pukali. Ja jestem już w tym totalnie zagubiony, nie mam nawet ochoty na wypłacanie tych kilkuset funtów z approved balance jeśli ma mi to przynieść tylko problemy i nieprzyjemności. Mimo wszystko byłbym wdzięczny za pobieżne naświetlenie tego jak to w tym przypadku wygląda, przyda się na przyszłość. Echh Sad

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - Owl_ - 14-07-2025 23:34

(14-07-2025 22:55)freaky11 napisał(a):  Mieliście coś takiego?

https://postimg.cc/vx74j60C

Czy to już koniec? Muszą rejestrować i zgłaszać zarobki (approved balance, nawet jeśli nie jest wypłacone na PayPal) do władz w kraju rezydencji. Nie wiadomo jak się z tego rozliczać, informacje w sieci są rozbieżne. Wielka szkoda, że to nie serwisy odliczają podatki z zarobków. Teraz co? Podam swój kraj rezydencji, mają mój adres i będą przychodziły mi na adres korespondencyjny jakieś listy i raporty zarobków: kilkadziesiąt dolarów miesięcznie ze stronki z ankietami? Jak wy odpalacie te procenty z zarobków pod postacią podatków? Nie wierzę, że nikt z was ich nie odprowadza przy takich sumach jakie da się wyciągnąć z badań AI i smutni panowie jeszcze nie pukali. Ja jestem już w tym totalnie zagubiony, nie mam nawet ochoty na wypłacanie tych kilkuset funtów z approved balance jeśli ma mi to przynieść tylko problemy i nieprzyjemności. Mimo wszystko byłbym wdzięczny za pobieżne naświetlenie tego jak to w tym przypadku wygląda, przyda się na przyszłość. Echh Sad

Dlaczego dla Ciebie to koniec? Przychody z płatnych ankiet możesz wpisać raz w roku (w rocznym zeznaniu podatkowym) — w PIT 36 w rubryce „inne źródła”.

Jest to zgodne z interpretacją Dyrektora IS w Warszawie z dnia 27.04.2010 r., nr IPPB2/415-147/10-2/MK1:

„nagrody otrzymane w związku z wypełnieniem kwestionariuszy / ankiet (bez względu na to, czy wartość przekracza kwotę 100 zł, czy też nie), stanowią przychód z innych źródeł zgodnie z przepisem art. 10 ust. 1 pkt 9 ww. ustawy.”

Ps. Rozliczasz się tylko z zarobków, które realnie wpłynęły na Twoje procesory płatności lub konto bankowe.

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - freaky11 - Wczoraj 00:09

Cytat:Dlaczego dla Ciebie to koniec? Przychody z płatnych ankiet możesz wpisać raz w roku (w rocznym zeznaniu podatkowym) — w PIT 36 w rubryce „inne źródła”.

Dlaczego to dla mnie brzmi jak koniec? Właśnie dlatego, że nie wiem o czym Ty tu mówisz :D
Nigdy nie wypełniałem żadnych zeznań, po prostu nie ogarniam tematu. Myślałem, że to się jakoś opłaca przelewem czy coś, ale... to okazuje się jeszcze bardziej skomplikowane. Ja nawet chcę to zrozumieć, ale totalnie nie potrafię.

Cytat: Ps. Rozliczasz się tylko z zarobków, które realnie wpłynęły na Twoje procesory płatności lub konto bankowe.
Rozumiem, ale w faq do tego nowego wymogu piszą, że i tak zgłaszają wszystko co Ci zaakceptowali, bo oni traktują to jako zarezerwowane fundusze, nawet jeśli nie wypłacisz. Więc w rejestrze będzie wykazane, że zarobiłeś daną kwotę i zakładam, że w razie potrzeby musiałbyś to po prostu udowodnić, że nie wypłaciłeś tej kasy.

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - Owl_ - Wczoraj 00:57

(Wczoraj 00:09)freaky11 napisał(a):  Dlaczego to dla mnie brzmi jak koniec? Właśnie dlatego, że nie wiem o czym Ty tu mówisz Big Grin
Nigdy nie wypełniałem żadnych zeznań, po prostu nie ogarniam tematu. Myślałem, że to się jakoś opłaca przelewem czy coś, ale... to okazuje się jeszcze bardziej skomplikowane. Ja nawet chcę to zrozumieć, ale totalnie nie potrafię.

Cytat:
Rozumiem, ale w faq do tego nowego wymogu piszą, że i tak zgłaszają wszystko co Ci zaakceptowali, bo oni traktują to jako zarezerwowane fundusze, nawet jeśli nie wypłacisz. Więc w rejestrze będzie wykazane, że zarobiłeś daną kwotę i zakładam, że w razie potrzeby musiałbyś to po prostu udowodnić, że nie wypłaciłeś tej kasy.

Rozumiem, to może wyglądać na skomplikowane, zwłaszcza jeśli nigdy samodzielnie nie wypełniałeś zeznania podatkowego. Ale serio — rozliczenie przez internet na stronie podatki.gov.pl nie jest trudne. Da się tego spokojnie nauczyć Smile

Trochę off-topic: zawsze mnie dziwi, że w szkołach uczą wielu mało przydatnych rzeczy, np. budowy pantofelka, obliczania sinusów i cosinusów, dat wszystkich wojen… a nikt nie uczy, jak rozliczyć PIT przez internet, co zrobić w razie awarii na przejeździe kolejowym (np. że lepiej zniszczyć barierkę niż czekać), dlaczego warto oszczędzać co miesiąc choćby drobne kwoty albo czemu pożyczki bywają pułapką. Takie rzeczy naprawdę przydałyby się społeczeństwu w codziennym życiu.

Wracając do tematu:

Niech sobie Prolific raportuje co chce — ja rozliczam się zgodnie z polskimi przepisami podatkowymi, czyli wtedy, gdy następuje tzw. moment podatkowy. To znaczy: dopiero wtedy, gdy pieniądze realnie trafiają do mojej dyspozycji, np. na konto PayPal. Nie rozliczam „wirtualnego” salda, którego jeszcze nie wypłaciłem.

W przypadku Prolific (i podobnych paneli) ten moment podatkowy powstaje przy wypłacie środków na PayPal Smile

Pozdrawiam!

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - ggusiaja - Wczoraj 10:56

Owl_ ma racjeSmile

Ja od kilku lat wpisuje zarobek z ankiet w rubrykę "inne źródła", sama się rozliczam przez internet i na początku to też wydawało mi się czarną magią, ale na stronie do rozliczania podatków wszystko jest dość intuicyjne, są podopwiedzi i jak już wyślesz PIT to oni go sprawdzają. Jeśli coś jest nie tak, to trzeba zrobić korektę. Dla mnie rozliczenie przez internet jest wygodne i nie muszę nikomu płacić.

RE: prolific.ac - świetnie płatne ankiety - Shimeon - Wczoraj 11:34

(14-07-2025 22:55)freaky11 napisał(a):  Teraz co? Podam swój kraj rezydencji, mają mój adres i będą przychodziły mi na adres korespondencyjny jakieś listy i raporty zarobków: kilkadziesiąt dolarów miesięcznie ze stronki z ankietami?

Widzę Prolific znowu świruje. Za jakiś czas będą chcieli brać od uczestników skany badań na obecność pasożytów w organizmie. Sex