![]() |
Zgłoszenie za "oszustwo" - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-195) +--- Dział: Prawo i Podatki (/Forum-Prawo-i-Podatki-228) +--- Wątek: Zgłoszenie za "oszustwo" (/Temat-Zgloszenie-za-oszustwo-159628) |
Zgłoszenie za "oszustwo" - Fillipser143 - 21-11-2018 21:24 Sprzedaż kont jest niezgodna z większością regulaminów platform z grami. Sprzedawanie kradzionych kont to już wyższy poziom januszerki i to chyba oczywiste, że jest to niezgodne z prawem. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka RE: Zgłoszenie za "oszustwo" - marek_____ - 21-11-2018 21:30 Tylko taka rzecz mnie interesuje: jeżeli sprzedaż kont jest nielegalna, to dlaczego duże serwisy typu Allegro w pełni na to przyzwalają? RE: Zgłoszenie za "oszustwo" - dom3lek - 21-11-2018 21:57 (21-11-2018 21:30)marek_____ napisał(a): Tylko taka rzecz mnie interesuje: jeżeli sprzedaż kont jest nielegalna, to dlaczego duże serwisy typu Allegro w pełni na to przyzwalają? Nie zezwalają, dlatego takie aukcje są usuwane jeśli w opisie jest jasno napisane, że sprzedają konto a nie dostęp do konta. RE: Zgłoszenie za "oszustwo" - rachman - 21-11-2018 22:51 Taaa pozwalają. Pytałeś ich czy pozwalają czy fantazjujesz? Prześlij im link takowej aukcji. Sprawdzą i jak będzie za co to zablokują. Admin to nie pies - nie wyczuwa zapachu ściemy z kilometra ![]() RE: Zgłoszenie za "oszustwo" - Szachraj990 - 21-11-2018 23:15 (21-11-2018 10:00)MistGun napisał(a): Tak, lecz ja kupuję z normalnej strony, nigdzie nie ma że są kradzione, wpłaty przez PayU, i z daleka wszystko wygląda legitnie. Jak mi powiedzą że są kradzione to ja o niczym nie wiem bo myślałem że kupuję w jakimś sklepie. to i tak paserstwo.. Zgłoszenie za "oszustwo" - Fillipser143 - 21-11-2018 23:57 Najprawdopodobniej te konta to konta z wycieków baz danych. Bez problemu można w google znaleźć bazy danych po 5000 kont do uplay czy steam za darmo nawet kupować nie będziesz musiał. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka RE: Zgłoszenie za "oszustwo" - marek_____ - 22-11-2018 11:42 (21-11-2018 22:51)rachman napisał(a): Taaa pozwalają. Pytałeś ich czy pozwalają czy fantazjujesz? Prześlij im link takowej aukcji. Sprawdzą i jak będzie za co to zablokują. Admin to nie pies - nie wyczuwa zapachu ściemy z kilometra Rzecz jasna nie pytałem, ale widzę takich aukcji od groma. Nie chodzi mi tu oczywiście o sprzedaż kradzionych kont (bo to jest oczywiście nielegalne i karane), ale o sprzedaż kont w ogóle. Pełno jest aukcji o sprzedaży kont PSN/Steam i innych. To, że łamie to wewnętrzny regulamin Sony/Steam to jedna sprawa, ale nie sądzę, by samo przyzwalanie na sprzedaż kont groziła Allegro konsekwencjami prawnymi. Co najwyżej Sony/Steam i inni mogą takie konta zbanować i to wszystko. Także moim zdaniem celowo na to przyzwalają. Jeszcze za czasów PS3 kupowałem konta z grami nagminnie i stale ich na serwisie było kilkaset. Teraz za czasów PS4 już to nie jest taki fajny interes, bo trzeba grać na tym koncie kupionym, a nie swoim (na PS3 można było ściągnąć grę na jednym koncie, a grać na drugim w obrębie jednej konsoli, gdyby ktoś nie wiedział ![]() RE: Zgłoszenie za "oszustwo" - rachman - 22-11-2018 22:40 Cytat:nie sądzę, by samo przyzwalanie na sprzedaż kont groziła Allegro konsekwencjami prawnymiOczywiście że nie. To tylko "towar" - jeden z wielu. Jeśli natomiast są zgłoszenia lub jest wprost ukazane że to nielegale to wtedy wiadomo ![]() Także rozbija się to wszystko o to czy coś wiadomo, czy coś jest "oczywiste" pod względem prawnym. Jedna platforma zezwala inna nie - nie ma odgórnego przepisu że to nielegalne. Natomiast są przepisy o prawach autorskich itp. i jak tylko mają podejrzenia lub sygnały z pewnością blokują dane aukcje. To jak w realu. Nie będę rozwijać tematu ale to że stoi 5 źle zaparkowanych aut to nie oznacza że ktoś na to zezwala. Po prostu straż/policja nie została poinformowana, nie mają ludzi/czasu w danej chwili, byli tu przed godziną i zgarnęli ancymonków a to są po prostu kolejni ![]() Aukcji jest od groma i jeśli ktoś zgłosi Twoją aukcję jako nielegal to sprawdzą. Nie dopatrzą się łamania przepisów to zostawią. Jak nikt nie zgłosi a nie jesteś jakoś rzucający się w oczy lub nie można ot tak wyłapać czy to może akurat nielegalne to nikt nie zareaguje. Tak jak pisałem - admini to nie pieski które na węch wyczuwają że gdzieś tam coś brzydko może pachnąć ![]() |