![]() |
|
#1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - Wersja do druku +- Praca w domu - Dodatkowa Praca - Zarabianie przez Internet (https://zarabiam.com) +-- Dział: Off-Topic (/Forum-Off-Topic-9) +--- Dział: Kosz/Spam/Archiwum (/Forum-Kosz-Spam-Archiwum-11) +--- Wątek: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop (/Temat-1-Shopify-fb-ads-dwa-produkty-na-drop-147934) |
RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - adamcio99922 - 09-06-2017 16:06 @[Cienias] wątpię - pytasz na start rozmowy - "Dzień dobry, taka sprawa - ogarnie Pan i jakie koszty?" Nie wie za wiele, błądzi myslowo - dziękuję pozdrawiam. Są takie rzeczy jak telefon - dzwonisz i pytasz Potem się umawiasz 2
RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - jarunioo7 - 09-06-2017 17:22 (08-06-2017 11:29)adamcio99922 napisał(a):(07-06-2017 13:06)Cienias napisał(a): Ktoś mi powie jak to fakturować legalnie jako polska firma? Nie jakiś offshore? Na szczęście są jeszcze dobrzy ludzie, którzy pomagają ![]() @[Cienias]. Fakture za reklamy z facebooka normalnie sobie drukujesz ale oni mają siedzibe w Irlandii i tam jest stawka 0% VAT więc odliczyć sobie z VAT-u nie możesz ale z dochodowego już tak.. Dropshipping polega na pełnieniu roli takiego pośrednika między hurtownią a klientem detalicznym. Faktur na 99% od chińczyków nie dostaniesz, a jak już dostaniesz to w języku chińskim Najlepiej narzucać sobie tak dużą marżę żebyś nie musiał odliczać kosztów, tym samym męczyć księgowego i samemu użerać się z papierologią ![]() Przykład: podetek liniowy 19% + vat 23% Za produkt płacimy w przeliczeniu 10 zł. Sprzedajemy produkt za 15zł. Efekt jest taki, że po odliczeniu podatków i kosztu produktu - WYJDZIEMY PRAWIE NA 0. Ale jak wystawimy ten sam produkt za np. 30 zł (koszt towaru 10zł) to wtedy po odliczeniu kosztu produktu i podatku - mamy CZYSTY ZYSK prawie 10zł. Po prostu narzuć sobie taką marżę żebyś nie musiał wliczać kosztów, żeby Ci się opłacało Ostatnia sprawa to faktura/paragon do towaru.. Po pierwsze to towar przesyłany jest bezpośrednio do klienta więc nie masz możliwości dołączyć mu tam paragonu/faktury. Mógłbyś wysłać mu w mailu ale w sumie po co? Jeśli Twoja sprzedaż jest prowadzona w 100% przez internet - nie musisz posiadać kasy fiskalnej. Ale pamiętaj, że jakbyś chciał sprzedawać przykładowo w sklepie stacjonarnym albo na bazarze to wtedy masz obowiązek posiadania takiej kasy. Faktur nie musisz też wystawiać bo raczej firmom nie będziesz tych produktów sprzedawał. Ale jak trafi się firma to wystaw im fakture (jeśli sobie zażyczą) - ty i tak VAT płacisz od środków, które wpływają na Twoje konto więc żadna strata dla Ciebie.. RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - Jaskoo - 09-06-2017 22:10 (09-06-2017 17:22)jarunioo7 napisał(a): Po prostu narzuć sobie taką marżę żebyś nie musiał wliczać kosztów, żeby Ci się opłacało Takie coś można zastosować co najwyżej do testów, żeby sprawdzić czy umiemy coś ugrać w tym biznesie. Jeżeli zobaczymy, że biznes się spina, to trzeba podziałać w kierunku optymalizacji. Poza podatkami trzeba pamiętać, że pozyskanie klienta (koszt reklamy) też nas coś kosztuje (często najwięcej) - jeżeli połowę zarobku liczymy stracić na podatkach, których legalnie powinniśmy nie płacić, to raczej ciężko będzie cokolwiek zdziałać na rynku. Nawet jeżeli mamy super niszę i wychodzimy na swoje i przyjdzie nam do zapłacenia 50tys podatków w miesiącu, zamiast należnych 20tys to będzie to bolesne. Faktury od chinoli są zazwyczaj wystawiane w dwóch językach (po angielsku + w nawiasach po ich języku). W dropshippie często sprzedawcy nastawiają się na kilka konkretnych produktów, więc najłatwiej jest poprosić na koniec każdego miesiąca sprzedawcę (chinola) o fakturę zbiorczą za wszystkie zakupy danego przedmiotu w ciągu miesiąca. Kwestia wrzucenia tego w koszty, to już rozpoznanie lokalnego prawa polskiego. Jeżeli chodzi o VAT również są sposoby mniej lub bardziej kontrowersyjne, aby tego VATu nie płacić. Jeżeli sprzedawcą pośrednikiem (my) ma być polska dg lub spółka, na pewno trzeba wystąpić o indywidualną interpretację z urzędu skarbowego, bo bez tego to zawsze będą mogli sobie stwierdzić później, że jednak vat się należał. RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - NeedDolar - 09-06-2017 22:39 Czyli sprzedając produkty przez Shopify stajemy się pośrednikiem w sprzedaży o ile dobrze rozumiem. Oznacza to, że to Kupujący jest importerem i to jemu chińczyk powinien przesłać fakture za zakupy. My możemy kupującemu przesłać rachunek w formie elektronicznej za usługę pośrednictwa. Jako pośrednik podatek płacimy od prowizji jaką udało nam się uzyskać. Potwierdzeniem mogą być przelewy z konta jeżeli w taki sposób będą dokonywane płatności. Jeżeli mylę się to bardzo proszę kogoś mądrzejszego o sprostowanie. RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - zbyszeq - 22-06-2017 02:29 Jakby ktoś szukał, to tutaj 2msc triala do shopify ![]() KLIKNIJ TUTAJ :> RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - Fsociety - 17-09-2017 10:14 Szkoda, że w darmowym planie Oberlo można przyjąć tylko 50 zamówień miesięcznie... to trochę niszczy ten sposób zarabiania :/ EDIT: Dobra doczytałem, że ten limit 50 zamówień dotyczy się tylko "automatycznych" zamówień
RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - yazir - 31-10-2017 13:31 Ja tutaj to tylko zostawię -> Stranger Things 2 Może komuś się przyda 2
RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - Thinker - 21-12-2017 00:52 Jak wygląda sprawa ze zwrotami towaru bądź innymi tego typu problemami z paczką ? RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - prezes. - 23-05-2018 13:40 Up Mam pytanie,Jak sprawa wygląda z regulaminem sklepu dropshipping, A z zwrotami jest tak ze jak towar nie dotrze bądź przyjdzie uszkodzony to chińczyk wysyła nowy,a jak coś się klientowi nie spodoba to ja zwracam tak? RE: #1 Shopify + fb ads - dwa produkty na drop - AzotoN1 - 14-06-2018 22:54 Widzę, że jest tu cisza, a jednak chciałbym pociągnać temat dalej ponieważ mam już sklep tylko prawnie stoje w miejscu. Czy ktoś może wytłumaczyć cały proces prawny? Tematy które mogłyby pomóc innym to:\ Cło Vat PD Jestem pośrednikiem czy sprzedającym? Kasa fiskalna Zwroty Paragon / Rachunek //Edit Bo dzisiaj miałem przyjemność rozmawiać z osobą która jest księgowym i jak zaczął mi mówić ile z tym jest komplikacji możliwych to się za głowę złapałem. Muszę z nim usiąść już tak na poważnie przeanalizować wszystko, ale to co zapadło mi w pamięć to indywidualna interpretacja z urzędu, problem z rozliczeniem podatków, problem z cłem i jeszcze pare podpunktów. Wiem, że post napisany chaotycznie ale po prostu mam taki mętlik w głowie, że nie wiem nawet co mam myśleć, a tym bardziej jak się za to zabrać... |